Youtube Twitter Facebook

Публикации

Защо евреите са умни

Есето с автор Росен Янков е отпечатано в сп. TREND smart, бр. 7/2018 г. и публикувано в ел. версия на в. "24 часа" на 25 март 2018 г.

    Неграмотността е изкоренена при тях още в I век. От евреите, които българският народ спаси „с решаващата помощ на Съветската армия“, най-ценни за нас се оказаха двама – поетът Валери Петров и философът Исак Паси. Единият пишеше стихове, доставящи неземна естетическа наслада.

... още

Реакциите срещу номинацията на Ирина Бокова и ерозията на българското патриотично съзнание

Автор: Проф. д.н. Венцеслав Кулов, преподавател по философия и логика в УНСС

Има една тенденция в българския политически живот, която упорито си пробива път през последните години, и това е постепенният и съзнателен отказ на българските правителства от национална независимост. Нека да оставим анализа и оценката на тази обективна тенденция на политическите коментатори. Предмет на настоящата статия е една втора, субективна тенденция, която е идеологически „дубликат” на първата. Става въпрос за постепенната ерозия на национализма (патриотизма) в съзнанието на българина.

... още

Предговор на д-р Соломон Паси към книгата на Иван Гарелов "Тук и сега"

Към Епопея на незабравимите в прехода към демокрация (1989-1997) Иван ГАРЕЛОВ: журналистът-институция Д-р Соломон Паси Президент на Атлантическия клуб Демокрацията има множество и добре известни разлики с диктатурата.

... още

Доган е сред първите, които през 1990 г. подкрепиха плана “Паси” за членство в НАТО

Вече 25 години ДПС поема на Запад в ключовите външнополитически кръстопътища.

На 4 април 2016 Атлантическият Клуб в България навършва 25 години. Той е единствената европейска структура, родена във Варшавския договор, посветена на неговото разпускане и присъединяването на Нова Европа към НАТО и ЕС. АКБ е българско ноу-хау, родило атлантическото движение в Централна и Източна Европа с над 20 аналогични организации днес в Европа, Азия и Африка.

По този повод дирим основателя на източно-европейския атлантизъм д-р Соломон Паси с молба да сподели спомени за ключовите си съратници в това 1/4-вековно дело. Започваме с Ахмед Доган заради актуалността на процесите в ДПС.

Статия на Любомир Денов, 24 часа, 04.01.2016

Ахмед Доган е сред шепата визионери, подкрепили непоколебимо в 1990 г. Плана "Паси" за членство на България в НАТО. В. “24 часа” припомня това покрай оживената дискусия около речта на Доган от 17 декември м.г.

... още

Послание на Генералния Секретар на ООН Бан Ки-мун по случай Международния ден на мира

21 септември 2015 г.

Тази година Международният ден на мира се отбелязва във време на смъртоносни и дестабилизиращи конфликти в целия свят. Вместо да изпадаме в отчаяние, ние сме длъжни да поемем колективна отговорност, за да поискаме да сложим край на царящата в света жестокост и безнаказаност. Аз призовавам всички воюващи страни да положат оръжията и да спазват глобален режим на прекратяване на огъня. На тях аз казвам: спрете убийствата и разрушенията и създайте условия за траен мир. Макар че изглежда безнадеждно отдалечена, мечтата за мир пулсира в живота на хората навсякъде.

... още

НАТО извън шаблона или заложник на статуквото: следващите 20 години (Отворено писмо до Генералния секретар и държавите членки на НАТО) Д-р Соломон Паси

Превод направен от експерт Боряна Дешева

1. Предговор Предходната версия на стратегията за излизане извън шаблона („Стратегия за неконвенционални решения“) изигра полезна роля в процеса на формулиране на Стратегическата концепция на НАТО през 2010 г. Въпреки това десетте предложения за извеждане на НАТО на качествено ново политическо равнище и социализация в глобален мащаб, които да подпомогнат приспособяването на организацията към предизвикателствата на следващите две десетилетия, останаха в полето на академичните дискусии, водени в рамките на редица трансатлантически конференции. През 2014 г.

... още

ЗАЩО ЗАПАДЪТ ПОНЯКОГА, НО НЕ ВИНАГИ СЕ РАЗБИРА С РУСИЯ?

Д-р Соломон Паси
Президент на Атлантическият Клуб в България
www.Atlantic-Club.org

ВИЗИТКА:
Д-р Соломон Паси е Министър на външните работи (2001-2005), договорил и подписал присъдиняването на България към НАТО (2002 и 2004) и ЕС (2005). През 1990 като депутат във ВНС той предлага излизането на България от Варшавския Договор и присъединяването и’ към НАТО и ЕС. Като председател на ОССЕ през 2004 той лансира мащабна програма за реформи в организацията. През 2002 и 2003 председателства Съвета за Сигурност на ООН. През 1990-91 и 2001-2009 е последователно депутат и председател на парламентарни комисии по външна политика и отбрана. Като МВнР д-р Паси инициира тристранния формат България—ЕС—САЩ, който преговаря с режима на полк. Муамар Кадафи в Либия за успешното освобождение на българските медици в Либия. Основател на Атлантическия Клуб през 1990. През 2009 е номиниран от българското правителство за Генерален секретар на НАТО.

Той е доктор по математическа логика и компютърни науки. Между 2008 и 2014 Соломон и Гергана Паси прокарват през институциите на ЕС политиката за единно европейско зарядно GSM устройство и инициират общоевропейския достъп до Wi-Fi.

Статията е написана по покана на тематичното издание на НАТО „Securing Our World”, което ще бъде представено на Съмита на НАТО в Уелс, септември 2014
Документът можете да свалите от следния линк:
http://www.ata-sec.org/homepage-main-news/537-securing-our-world

През 988 г. от н.л. Киевска Рус приема от България православното християнство. Християнизацията на древна Русия се осъществява с българското духовенство и с приемането на три комуникационни канала: официален църковен език (старобългарския), държавна религия (православно християнство) и национална азбука (кирилица, което е евфемизъм за българица).

... още

Министерство на външните и европейските политики: За смяна на чипа два месеца стигат

Публикувана в 24 часа: 8 август, 2014

След присъединяването към НАТО (2002-2004) и ЕС (2005-2007), след договарянето на американските военни бази у нас (2003-2006) и след освобождаването на българските медици от затворите на полк. Кадафи в Либия (1999-2007), във външната си политика България не е формулирала и планирала нито един нов мащабен проект, дори нито една нова мащабна цел. Напоследък, около съставянето на поредното българско служебно правителство често чувах: „Че за два месеца във външната политика нищо не може да се направи, освен избори в чужбина!” Истината, обаче, е друга: може много да се направи, стига да се прави, както трябва да се прави. Правителство на проф.

... още

Рецензия от д-р Соломон Паси за романа „Войната на буквите” от Людмила Филипова

Издателство "Егмонт България", 2014

Людмила Филипова не е написала романа си за буквите. Тя го е родила, заченат в генетичния и’ спомен от раждането на самите букви. Романът е за магичната сила на писмото, изригваща щом и където буквите се появят. Етнос, религия, език или общите врагове могат да превърнат общността в нация. Но те и разделят...

... още

Градивните отношения между Атлантическия клуб в България и Светия престол през годините

Автор: Ангел Апостолов, магистър по международни отношения и сигурност,
Софийски университет "Св. Климент Охридски"

На 6 декември 1990 са възстановени официалните дипломатически отношения между България и Светия престол. От 9 юли 1991 в София започва да функционира Апостолическа нунциатура на Ватикана, а на 2 март 1992 в Рим е открито посолство на нашата страна към Светия престол. Атлантическият клуб в България активно се заема с възстановяването на традиционно добрите отношения между България и Ватикана (до скъсването им през 1949). На 18 ноември 1994 Негово Светейшество папа Йоан Павел II приема  аудиенция на Атлантическия клуб в България. Четиридесет членната делегация включва водещи български интелектуалци и държавници.

... още

„Вишеград” на Балканите, или защо ни трябва група Б5

в. “24 часа”, 4 април 2014 г.
Статията можете да прочетете тук: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3927875

Любомир Кючуков – заместник-министър на външните работи (2005-2009 г.) Соломон Паси – министър на външните работи (2001-2005 г.) Немислимото вчера се оказва необходимост днес.

... още

Ехо от севернокорейските жестокости. Или щастието от чуждата смърт

Есе от Цветелена Томова, бакалавър по политически науки и международни отношения,
University of Rome "La Sapienza", Italy

Универсализацията на човешките права се нарежда сред най-важните постижения на миналия век, а въпреки това тяхното всеобщо зачитане закъснява. Дори в далечната 1689 г. Джон Лок твърди, че всички хора идват на този свят с правото на живот, свобода и собственост и чрез договор дават живот на една политическа общност, която има за основна задача да гарантира пълноценното упражняване на тези техни естествени права. Нещо, което не се случва в „страната на утринната свежест”. Там където 38-ят паралел разделя корейския полуостров не само териториално, но и идеологически, хуманитарната катастрофа е събрала страховито богата колекция от ужаси.

... още

Smart-правителството на България 2013-2023: Сега му е времето!

в. "Труд", 29 май 2013 г.

  Властта и управлението са важни само като инструмент за реформи и усъвършенстване. Както в България, така и в ЕС, НАТО или по света. Бащите-основатели на Атлантическия Клуб през 1990 предложиха двата магистрални приоритета за България – членство в НАТО и ЕС. По тях постигнахме бавен консенсус и ги финализирахме поетапно през 2002 и 2004 (НАТО) и 2005 и 2007 (ЕС).

... още

Соломон Паси: Ако ГЕРБ и БСП са отговорни партии, трябва заедно да сформират правителство

в. "Посредник", Плевен, 20 май 2013 г.

След проведените избори имаме един напълно поляризиран кабинет – налице са два огледални черно-бели образа – на БСП и ГЕРБ, както и на ДПС и „Атака”. Гова коментира в Плевен бившият външен министър на България и почетен президент на Атлантическия клуб Соломон Паси. Повод за посещението му бе представянето на българското издание та книгата „Ханс-Дитрих Геншер. Биографията” от Ханс-Дитер Хойман. По думите на Паси, в тази ситуация отговорността трябва да бъде поета от големите партии.

... още

Пра-прадядото на Соломон Паси спасявал българи от бесилото

Кратка биография на Елиезер Калев, родолюбец и бележит гражданин на Пловдив, пра-прадядо на Соломон Паси.

Информацията е предоставена от Дейзи Бакърджиева, леля на Соломон Паси

Един от най-забележителните българи евреи-патриоти, който е оказал ценна помощ на българското национално освободително движение е пловдивчанинът Елиезер Калев. Сведенията за живота и дейността му  не са много. Роден през 1815 г. /Алваджиев приема 1813 г./ Член на областния съвет /Меджлиса/ и на търговския съд.

... още

Психоанализа на Соломон Паси

Автор: Д. Станева, студентка в 3 курс, специалност - Социология в ПУ "Паисий Хилендарски"
Предмет: Увод в психологията
Задание: Психоанализа на български политик.
Преподавател: Иван Стоянов

Събитията на символичната дата - 10 ноември 1989 година, поставят началото на един дълъг преходен процес в Република България, а от друга гледна точка слагат край на една друга епоха, един строй, един политик – Тодор Живков. С този край на тоталитарния режим започват да се извършват множество промени, които да подпомогнат прехода на България към демокрация и пазарна икономика. Една от първите промени е повеждането на свободен митинг на 18 ноември, организиран от т. нар. неформални организации, начело с КТ "Подкрепа" и „Екогласност”, във втората, от които, бъдещият тогава министър на външните работи - Соломон Паси е активист.

... още

Балканите са бременни с още четири държави

в. "24 часа" 4 септември 1998 г.

» Прочети (pdf)

... още

Соломон Паси пред списание "Либерал": Небесни останки

Публикувано в сп. "Либерал", февруари 2013 г.

Текст: Капка Тодорова; Илюстрации: Ернст Мерхайм;
Превод от немски: Анна Ангелкова, Институт за културна дипломация, Берлин

В Космоса става тясно: сблъскват се останки. От стартирането на „Спутник 1” на 1 ви октомври 1957 г. хиляди ракети и сателити са изстреляни в треакторията на Земята, оставяйки зад себе си огромни количества отпадъци. След 20 години ще бъде невъзможно, нещо да бъде изпратено в космическото пространство без последствия. Един либерал иска да въведе ред във Всемира.

... още

Отворено писмо до г-жа Вивиан Рединг, Европейски комисар по правосъдие, основни права и гражданство

Соломон Паси и Гергана Паси, 5 септември 2012 г.

Г-жа Вивиан Рединг Заместник-председател/ Европейска комисия/ Правосъдие, основни права и гражданство 5 септември 2012 г. Уважаема комисар Рединг,

... още

Откровенията на проф. Исак Паси във „Философски послания”

Дължимото признание,
От Димка Гочева

Преди всичко искам да изкажа признание на няколко мои близки, на които съм задължена за интереса ми към откровенията и посланията в автобиографичните текстове на проф. Исак Паси. На първо място на моята учителка по философските дисциплини от гимназията в Стара Загора – г-жа Елена Велкова. Тя се възхищаваше в спомените си от студентските години от всички преподаватели от катедрата по Логика, етика и естетика, но най-много от проф. Паси.

... още

Почит към Нийл Армстронг

От Соломон Паси

Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната, почина в събота, 25 август, на 82-годишна възраст. Американският астронавт заема челно място в пантеона на личностите, отдали живота си на изследването на Космоса и превръщането му в общо достояние на цялото човечество. Неговите паметни думи „Това е малка крачка за човек и един огромен скок за човечеството“, изречени на 20 юли 1969 г. малко след като слиза от Аполо 11 на лунната повърхност, ясно илюстрират прехода към нова ера в развитието на технологиите и науката. Епохалното постижение на Нийл Армстронг вдъхнови десетки поколения и окуражи милиони хора да не се плашат от мащабите на мечтите си.

... още

НАТО - от Куба до Нова Зеландия

публикувано в 24 часа, 13 април 2006 г.

прочети (pdf)

... още

Анекс към сборник в памет на Исак Паси

От Петър-Емил Митев

Признаваше само един меродавен критерий за постигнатото от твореца – историческото време. Не може да се оспори, но може да се допълни – само значимите творци помнят това. И още. Новите поколения, които ще се родят и израснат в европейска България, ще имат възможност да оценят творческото дело на човек, който направи толкова много, за да се европеизира нашата култура. Двете страни на българската култура са националната самобитност и европейската принадлежност.

... още

Насърчаване на толерантността

Соломон Паси

Аз съм скромен представител на късметлийското българо-eврейско общество, което бе спасено от смелия български народ по време на Втората световна война. Първият ми сблъсък с публична политическа дейност се случи през 1985 година, когато бях на 28 години. Аз бях от тези, които подкрепяха турското малцинство, подтиснато от комунистическия режим. Следователно, придобих личен и семеен опит относно какво е и какво не е толерантност. През средата на 90-те станах президент на Атлантически клуб в България, първата неправителствена организация, създадена в държава, членка на Варшавския пакт.

... още

Сказки по логика

Дигитално издание
Съставители: Валентин Горанко, Соломон Паси

В основата на изданието са сказките по логика, изнесени в Софийския университет „ Св. Климент Охридски” през пролетта на 1987 г. Възродената университетска традиция – да се предлагат в устна форма научни резултати и философски възгледи събра многобройна и разнообразна публика: академици и ученици, писатели и математици, юристи и икономисти, други интелектуалци и естествено много философи. Без да са буквално повторени изнесените сказки, в сборника са предложени интересни теми от логиката и математиката. Уводната сказка на Владимир Сотиров дава общ преглед върху математическата логика и е разширена специално за книгата.

... още

US-BG: Братска дружба, но в лек застой

Соломон Паси, Труд
07 февруари 2012

Визита на американски държавен секретар винаги е добра новина за страната домакин. Тази визита е признание и за страната, и за отношенията й със САЩ, и – да не си кривим душата – за самото правителство. Голямата добавена стойност на подобни визити е, че те индиректно стимулират американски (а и не само!) инвестиции и туризма. Ние добре разбрахме кои са приоритетите на американската страна в тази среща: енергийната сигурност и диверсификация (от общ интерес за САЩ и България), шистовият газ (по който българската позиция претърпя разни метаморфози), програмата открито правителство (по която нашата страна не откликна видимо), блокажът по Сирия в Съвета за сигурност.

... още

Писмо до Барбара Демик, журналист, в."Лос Анджелис таймс"

Соломон Паси, 20 януари 2012 г.

Уважаема, г-жо Демик, Наскоро имах удоволствието да прочета Вашата книга ‘Нищо за завиждане’. Бях силно впечатлен от брилянтния начин на представяне и от дълбочината на анализа, с който трагедията, сполетяла  севернокорейското общество, се разгръща пред читателя. Моята обвързаност със ситуацията в Северна Корея започва през пролетта на 2007 г. по време на подготовката на моето посещение в страната в качеството си на председател на Комитета по външни отношения към Парламента на Република България.

... още

До Главния редактор на NATIONAL GEOGRAPHIC -- България

Соломон Паси, Август 2011

По повод Вашата статия "Багдад след бурята", юли 2011 Господин Главен Редактор: Тази статия ме върна едновременно с 1 и 2 десетилетия назад в историята. През август 1990 бях млад депутат във Великото Народно Събрание, ВНС, когато Саддам Хюсеин нападна и окупира Кувейт.  Шепа депутати, сред които и аз, енергично подкрепени от Президента Желев, успяхме да прокараме решение на ВНС, с което България се включи в международната коалиция, ръководена от САЩ, за освобождаване на Кувейт.

... още

Севернокорейската пролет: Защо не е желана от Европа?

Отворено писмо до "Голямата петорка" на ЕС
Соломон Паси, 18 януари 2012

До: Херман Ван Рампой Президент Европейския Съвет Мартин Шулц Президент Европейския Парламент Катрин Аштън Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи  и политикатана сигурност, Европейска служба за външна дейност

... още

Цяла Европа безплатен Wi-Fi Рай

Отворено писмо до Европейската комисия, относно Достъп до интернет на територията на Европа – Петата свобода и фундаментално човешко право
Соломон Паси и Гергана Паси
Публикувана: Вторник, 21-ви Юни 2011, 24 часа

Hа всички обществени места на територията на Европейския съюз достъпът до интернет да е гарантиран и безплатен. Това предлагат Соломон и Гергана Паси в писмо до Европейската комисия. То е адресирано до трима еврокомисари - Нели Крус, Вивиан Рединг и Джон Дали. Имаме предвид както кабелен, така и безжичен високоскоростен интернет, пишат двамата бивши министри.

... още

Дилма Русеф и божествените дарове за дипломатическия Ренесанс

Соломон Паси
29 ноември 2010

Сегашното българско правителство е целунато от Господ: то е първото от 20 години насам, което не трябва да преговаря за членство с ЕС, а само да ползва това членство. И да инвестира в реформи освободения от преговорите капацитет, особено в дипломацията и външната политика, които след НАТО и ЕС имат нужда от нови цели. Дойде време за мащабна външно-политическа реформа (ВПР) -- даже Ренесанс.Господ ни е пратил и катализатор за ВПР, предвиден в Лисабонския Договор: Европейска външна (тоест, дипломатическа) служба, която ще презареди и мотивира европейските дипломации.Главната цел на ВПР е спешно да оперираме политическата импотентност, която пречи да осребряваме за страната си златни възможности, създавани дълго и трудно.

... още

Космическите войни - днешният мираж на утрешния кошмар

Соломон Паси, 3 юли 2012 г.

Правилата за движение в Космоса ще се развиват като тези за движение по пътищата, в небето или в морето. Целият материал е достъпен тук.

... още

За първия български астронавт:проектът на Ричърд Никсън и Атлантическия Клуб (или за Новата орбита на сътрудничеството ни със САЩ)

Соломон Паси
24 ноември 2010

Понякога историята може да зарадва човек. Така ме зарадва Алексения Димитрова с разкритието си в 24 часа, че президентът Ричард Никсън е искал да изпрати българин с полет на НАСА в Космоса още през 1972.След присъединяването на България към ЕС, НАТО, след влизането ни в Антарктическия Договор и трайното установяване на България в Антарктика, след епохалната визита на Папа Йоан Павел II у нас (изчистила клеветатата за българско участие в атентата срещу него), Атлантическият Клуб беше длъжен да формулира нови или поднови отколешни национални приоритети, създаващи самочувствие национално самочувствие и видимост за страната ни.Космосът! Това е нашата нова цел, която е колкото нова, толкова и стара.

... още

Хепиендът на Хан-Аспаруховата интеграция

Соломон Паси
19 октомври 2010

Между 1990 и 2007 г. няколко политически поколения осъществиха чрез присъединяването към НАТО и ЕС изконната мечта на българина за приобщаване към Запада. Ако хан Аспарух символизира националната идея за придвижването ни от изток на запад, той би бил щастлив, че замисълът му е, общо, взето увенчан с успех, макар и 1326 години по-късно.Но за съвременна България членството в ЕС (както и в НАТО) не е краят, а едва началото на едно ново десетилетно и вълнуващо приключение. То е предначертано в Лисабонския договор и води към паневропейската ни метаморфоза в Съединени щати Европа.

... още

Северна Корея след конгреса: Да направим ЕС глобален Играч

Соломон Паси
Публикувана в NeuEurope, в-к Труд, The Korea Times, октомври 2010

Под това заглавие, авторитетното седмично издание „Нова Европа”, което има особено влияние при формиране на политиката на европейските институции в Брюксел, публикува в последния си брой (10-16 октомври) анализа на д-р Соломон Паси, Президент на Атлантическия Клуб и министър на външните работи (2001-2005 г.) по бъдещото ангажиране на ЕС с решаването на корейския въпрос. Във визитката на автора се отбелязва: Авторът д-р Паси (SolomonPasssy@gmail.com) е основател на Атлантическия Клуб (www.

... още

Исландия в ЕС: Да, но по правилата

Д-р Соломон Паси
16 май 2009

Често пъти - и то в цяла Европа - изборите за Европейския парламент се фокусират върху теми, напълно отвлечени от европейската проблематика. В същото време теми от основен европейски интерес остават извън дебатите. Актуален пример е очакваната кандидатура на Исландия за членство в ЕC. Това ще е първият случай, в който България трябва да каже ДА или НЕ за начало на преговорите с нова страна. Но правителството не е обявило намеренията си и очевидно, че гражданското общество пак ще го да изпревари, като започне дискусиите по тази малко известна, но истински важна тема.

... още

ЕСтандарт и евро-КАТ срещу ПТП, или Инструментът за самоуправление, наречен Брюксел

Д-р Соломон Паси и Красимира Мартинова
14 юли 2008

Във войната по пътищата България уви, е един трагичен шампион. Измежду членките на ЕС, България е втора (след Румъния) по брой убити в годишен автопробег, които са 4.2 пъти повече отколкото средното за ЕС. От 1951, откогато имаме статистика, до 2006 по пътищата в България имаме 52 276 убити (колкото е населението на Асеновград или Кърджали). За сравнение, това е 2000 пъти повече от нашите жертви -- 26 човека – дадени във всички международни военни мисии, в които сме участвали през този период.

... още

Европейската отбрана и глобалното затоопляне Или Как да преполовим отбранителните разходи в ЕС, като утроим техния ефект

Д-р Соломон Паси
Публикувана във в-к Капитал, 4 юли 2008

През 1982, по повод Фолклендската криза, Маргарет Тачър припомни старата сентенция, че дипломацията без оръжия е като оркестър без инструменти. В тази терминология, съвременната отбранителна политика на ЕС прилича на оркестър от глухи музиканти с големи инструменти, но без диригент. Структурата на въоръженията в страните членки на Европейския Съюз все още отразява вековното наследство на европейски вражди. Европейските държави продължават по инерция да се въоръжават, като че ли ще се бият една срещу друга, а не заедно срещу общ неприятел. Ненужното дублиране и хаотичното разнообразие на въоръжения и техника в европейските партньори от НАТО прави европейските разходи за отбрана далеч по-малко ефективни от тези на САЩ.

... още

ЕС, GSM и САЩ или как да си пазим слушалките, без да ни падат батериите

Д-р Соломон Паси и Гергана Паси,
Публикувана във в-к 24 часа на 29 май 2008 г.

Потребителите на GSM познават инфарктната ситуация, когато в най-неподходящ момент ни е паднала батерията. А наоколо има зарядни само за други марки телефони. Вероятно мнозина от GSM-потребителите са забелязали също и спадащото качество, както и често сменящите се стандарти на аксесоарите за мобилни телефони – слушалки (hands-free), зарядни устройства (а те са три вида) и кабели за прехвърляне на данни. Краткосрочният интерес на производителите е ясен, но неустойчив: лошото качество увеличава продажбите, а те -- печалбите. За сметка на конкурентността и на потребителите!

... още

е-Демокрация или информационното общество за просветения избор

Соломон Паси, 24 ноември 2007

www.chr(8494)-ДЕМОКР@ЦИЯ (по Платон-Лайбниц-Интернет)илиИНФОРМАЦИОННОТО ОБЩЕСТВО ЗА ПРОСВЕТЕНИЯ ИЗБОР Д-р Соломон Паси *) На 11 ноември 1947 в реч пред британския парламент Уинстън Чърчил споделя знаменитата си констатация, че демокрацията е съвсем несъвършена форма на управление, но светът не е измислил по-добра. Парадоксът в тази крилата фраза произтича от класическата догма, на която човечеството робува и досега, че демокрацията се отъждествява с всенародни избори.

... още

Времена за промени: Към трансформация на ОССЕ през 21ви век

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е на г-н Соломон Паси, Министър на външните работи на Р-ка България и настоящ председател на ОССЕ, 7 Декември 2004г.

О Б Р Ъ Щ Е Н И E на г-н Соломон Паси, Министър на външните работи на Р-ка България и настоящ председател на ОССЕ   Времена за промени: Към трансформация на ОССЕ за 21ви век  

... още