Youtube Twitter Facebook

Публикации

Рецензия от д-р Соломон Паси за романа „Войната на буквите” от Людмила Филипова

Издателство "Егмонт България", 2014

Людмила Филипова не е написала романа си за буквите. Тя го е родила, заченат в генетичния и’ спомен от раждането на самите букви.

Романът е за магичната сила на писмото, изригваща щом и където буквите се появят.

Етнос, религия, език или общите врагове могат да превърнат общността в нация. Но те и разделят... Людмила разкрива буквите като универсален обединител, хвърлящ мост над всеки обществен вододел. Те са и тухлите в социалната крепост, но и спойката, наречена в днешната литература аватар.

Магическото в романа отразява залеза на историческото време, произвело последния, най-млад и устойчив планетарен писмовен феномен – българската азбука. Но то е изворът на история с неочаквано продължение...

По осъзнатата воля на съдбата „Войната на буквите” се появява като астрален близнак с реинкарнацията на българицата. Тя току-що стана третата официална азбука на Европейския Съюз, който с нея репликира класическата алфабетна триада от древността: еврейска, гръцка, латинска.

Днес цели седем български букви излъчват древния импулс от платформата на най-глобалния европейски артефакт – ЕВРО-банкнотите. Това бе договорено през 2002, когато на фона на доминиращия скепсис Людмила пося семето на романа, покълнал и дал първи плодове днес.

Нейната визия за обединяващата мощ на буквите разцепва тъжния мрак на днешната руско-украинска война, парадоксално поляризирала и България – родината на общите за трите народа букви.

Може пък романът и буквите да вдъхновят към политическо смирение, помирение и мъдрост. „Войната на буквите” може да спре войната на хората!

Дай Бог!