Youtube Twitter Facebook

Публикации

Почит към Нийл Армстронг

От Соломон Паси

Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната, почина в събота, 25 август, на 82-годишна възраст. Американският астронавт заема челно място в пантеона на личностите, отдали живота си на изследването на Космоса и превръщането му в общо достояние на цялото човечество. Неговите паметни думи „Това е малка крачка за човек и един огромен скок за човечеството“, изречени на 20 юли 1969 г. малко след като слиза от Аполо 11 на лунната повърхност, ясно илюстрират прехода към нова ера в развитието на технологиите и науката.

Епохалното постижение на Нийл Армстронг вдъхнови десетки поколения и окуражи милиони хора да не се плашат от мащабите на мечтите си. Показа как и „малката крачка“, плод на целеустременост, старание и копнеж, може да се превърне в забележителен и значим човешки напредък.

Астронавтът беше вдъхновител и на българските атлантици, които през последните 20 години дават своя принос за възстановяването на космическата слава на България. Вярваме, че примерът на Нийл Армстронг ще продължи да бъде отправна точка за българската космонавтика, поне до изпращането на трети български космонавт, астронавт или тайконавт. А може би и евронавт...!

Поклон пред паметта му.


Соломон Паси

Атлантически клуб в България