Youtube Twitter Facebook

Публикации

Градивните отношения между Атлантическия клуб в България и Светия престол през годините

Автор: Ангел Апостолов, магистър по международни отношения и сигурност,
Софийски университет "Св. Климент Охридски"

  • На 6 декември 1990 са възстановени официалните дипломатически отношения между България и Светия престол. От 9 юли 1991 в София започва да функционира Апостолическа нунциатура на Ватикана, а на 2 март 1992 в Рим е открито посолство на нашата страна към Светия престол. Атлантическият клуб в България активно се заема с възстановяването на традиционно добрите отношения между България и Ватикана (до скъсването им през 1949).
  • На 18 ноември 1994 Негово Светейшество папа Йоан Павел II приема  аудиенция на Атлантическия клуб в България. Четиридесет членната делегация включва водещи български интелектуалци и държавници. След като благославя членовете на делегацията, Папа Йоан Павел II дава обещание в близко бъдеще да посети България. На частна среща със Соломон Паси, един от папските кардинали го уверява, че папата е убеден в невинността на българската страна в организирания атентат срещу него през 1981.  Въпреки това, папата официално ще отправи своето оневиняващо послание не там и тогава, а когато лично посети България (което се случва осем години по-късно и на него папата действително отправя такова послание).
  • През ноември 2000, по случай шестата годишнина от аудиенцията на атлантическия клуб с Папа Йоан Павел II и 119-та годишнина от рождението на Папа Йоан XXIII (Анжело Ронкали), Атлантическия клуб организира презентацията на „Бенедикция”, документален филм от българския режисьор Любомир Халачев. Филмът разказва за живота на Папа Йоан XXIII (Анжело Ронкали) и най-вече за неговата мисия като апостолически нунций в България (1925-1934).
  • Веднага след завръщането си от Светия Престол през 1994, членовете на делегацията стават ядро на Комитетите за поканване на Папа Йоан Павел II (1994-2001) и за посрещането му (2001-2002). Инициативата им се ползва с широка подкрепа сред българското общество и се увенчава с успех, когато Папа Йоан Павел II пристига на Апостолическо посещение в България на 23-26 май 2002. Поклонничеството е с много голямо значение за страната, понеже се прекратяват окончателно инсинуациите с "българската следа" по време на атентата срещу Йоан Павел II. Папата публично обявява, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата, извършен през 1981.

Атлантическият клуб играе важна роля в организирането на двете най-важни събития, включващи публичната изява на Папата: състои се масов митинг около катедралния храм „Св. Александър Невски”, заедно с концерт по случай Деня на славянската литература и българската култура, проведен в Националния дворец на културата. Няколко седмици преди посещението на папата, на 15 април 2002 пл. „Свобода” в София е преименуван на „Папа Йоан Павел II”.

  • На 6 декември 2006 Делегация на Атлантическия клуб в България, която участва в редовната публична аудиенция на главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI, се среща в края на аудиенцията с Негово светейшество.

Българските атлантици разказват на папата за дейността на Атлантическия клуб в България и го канят да посети страната ни. В края на срещата папа Бенедикт XVI получава две православни икони и карта на остров Ливингстън в Антарктида, където е българската полярна база "Св. Климент Охридски".

  • На 14 юни 2012 Атлантическият клуб в България организира кръгла маса по повод 10 години от посещението на папа Йоан Павел II в България „Йоан Павел II: Човекът, който промени света”, с подкрепата на Института за културна дипломация - Берлин.
  • На 6 февруари 2013, 25-членна делегация на Атлантическия клуб отново участва в редовна публична аудиенция при папа Бенедикт XVI и кани папата да посети България на следващата година, когато се навършват 20 години от посещението на  първата визита на представители на Атлантическия клуб при папа Йоан Павел II. Неофициално, папата се съгласява на подобно посещение, но седмица след тази аудиенция изненадващо папа Бенедикт XVI се оттегля от апостолическия престол.
  • Официалната церемония по канонизирането на папа Йоан Павел II папа Йоан XXIII ще се състои на 27 април 2014 на площад Свети Петър във Ватикана. По този повод Атлантическият клуб в България активно развива две свои важни инициативи – издигане на паметник на двамата папи в София и ръкополагането на български кардинал в Конклава на новия папа Франциск.