Youtube Twitter Facebook

Публикации: Мемоари

София: имената и градът (Размисли по време на епидемия)

24 май 2020 г. (Редакция от 6 май 2020 г.), Фейсбук

Карантината може да рее мислите ни над въпроси, които колкото и да са важни, никога не станали спешни. Например, имената на улиците в София. Фотография от Казахстан ми припомни за пътя на прадядото, дядото и бащата на Аспарух, които са ни е извели на запад от Черно море, съвсем в Европа. При всички сантименти към екзотиката на Азия, Европа си е Европа, а Аспарух е вероятно първият ни евроинтегратор... И се замисля човек, колко булеварди, площади и ключови улици в София са именувани на Аспарух и неговите предшественици...

... още

Денят на българицата — моят 24 май в 12 реда.

24 май 2020 г., Фейсбук

•Преди 60 г — по манифестации, върху раменете на татко, уча “Върви народе възродени!”. Вали летен дъжд. •Преди 50 г — по месец гледам от балкона репетиращите под нас училищни фанфарни оркестри (как не просвирих!); •Преди 45 г — 24 май се клонира, в 8 декември; •Преди 40+ г — изневяра на българицата с “Make Love, Not War” и “The Beatles”.

... още

9/11 – след още 20 години: Спомени от бъдещето

д-р Соломон Паси SolomonPassy@gmail.com *)

Днес отбелязваме 10-годишнината от 11 септември 2001, обозначаван по света с 9/11. Реших, че  --редом с поредните мемоари и коментари -- ще е практично да предложим и едно стратегическо решение. В духа на 20-годишните традиции на Атлантическия Клуб, то може да предотврати следващ 9/11, този път в Космоса. Да погледнем за кратко в историята на три паметни катастрофи с една обща поука. 1.

... още

9/11 с 007: Незаспиващи спомени

Д-р Соломон Паси SolomonPassy@gmail.com *)
Президент на Атлантическия Клуб в България www.atlantic-club.org

9/11, сиреч 11 септември, 2001. Брюксел. Бизнес хотел Bedford, никакъв лукс. Време за следобеден чай, съвсем по английски. Аз съм министър на външните работи, избран преди броени седмици.

... още

Великото Народно в пътят ни към Европа: Моите несресани* спомени

6 юли 2010/20:46

Д-р Соломон Паси
Депутат от ВНС

Беше 8 август 1990 - горещ летен ден.  Бях млад депутат от СДС, на три седмици парламентарна служба и на възраст 33 години.  Вървях към Парламента, а в главата ми се боричкаха разнопосочни мисли.   Седмица по-рано, на 1 август 1990 ВНС беше реализирало (и то по най-добрия начин) едно от основните си правомощия: да избере президент на България - д-р Желю Желев, лидер на опозицията и символ на демократичната промяна у нас.

... още