Youtube Twitter Facebook

Публикации

Отворено писмо до г-жа Вивиан Рединг, Европейски комисар по правосъдие, основни права и гражданство

Соломон Паси и Гергана Паси, 5 септември 2012 г.

Г-жа Вивиан Рединг

Заместник-председател/ Европейска комисия/

Правосъдие, основни права и гражданство

5 септември 2012 г.

Уважаема комисар Рединг,

Ние приветстваме Вашия апел от 9 май 2012 г., който стартира най-голямото публично допитване за правата на гражданите, което е нов тласък за развитието на гражданското общество и Паневропейската демокрация.

Преди 13 месеца, на 20 юли 2011 г., ние се обърнахме до Европейската комисия, призовавайки я да предприеме необходимите стъпки за предоставянето на универсален достъп до Wi-Fi на всички публични места (хотели, летища, ресторанти, кафета, бензиностанции, стадиони, училища, университети, театри, молове, паркове, транспортни спирки и гари, публични тоалетни и т.н.), във всички транспортни превозни средства (самолети, метра, влакове, совалки, лодки и т.н.),  както и във всички държавни и общински офиси и частни недвижими имоти на територията на ЕС. Това предложение е чисто на основата на пазара: ние призоваваме за свободен достъп до Wi-Fi, не за достъп до безплатен Wi-Fi.

В днешни дни, универсалният достъп до интернет е еквивалентен на основните човешки права, както изтъква докладът на ООН за насърчаване и защита на правото на мнение и изразяване от 16 май 2011 г. Още повече, на 5 юли 2012 г., за първи път Съвета за човешките права към Организацията на обединените нации прие резолюция, която утвърждава свободата на изразяване в интернет пространството като човешко право.

Интернет връзката трябва да бъде третирана като другите комунални услуги в демократичния свят като достъпа до вода, електричество, обществена тоалетна, отопление, подпомагане и т.н. Понастоящем, да платите 10-15 евро на час за достъп до интернет в луксозен хотел в Европа, е все едно да бъдете глобени за топла вода или телевизор в същия хотел. За това, въз основа на Договора от Лисабон (чл. 294 от Договора за функционирането на Европейския съюз), Европейската комисия е в своето законодателно право да стимулира създаването на универсален достъп до Wi-Fi като основно човешко право.

И ние Ви съветваме да го направите.

С уважение,

Д-р Соломон Паси                                                                            

Президент и основател на Атлантическия клуб в България

Външен министър (2001-2005)

Бивш председател на Съвета за сигурност на ООН, на ОССЕ и парламентарни комисии

Гергана Паси

Президент на ПанЕвропа България

Министър в Европейския съюз

Бивш заместник-министър на външните работи и член на парламента

Дигитален шампион на България