Youtube Twitter Facebook

Публикации

Соломон Паси: Ако ГЕРБ и БСП са отговорни партии, трябва заедно да сформират правителство

в. "Посредник", Плевен, 20 май 2013 г.

След проведените избори имаме един напълно поляризиран кабинет – налице са два огледални черно-бели образа – на БСП и ГЕРБ, както и на ДПС и „Атака”. Гова коментира в Плевен бившият външен министър на България и почетен президент на Атлантическия клуб Соломон Паси. Повод за посещението му бе представянето на българското издание та книгата „Ханс-Дитрих Геншер. Биографията” от Ханс-Дитер Хойман. По думите на Паси, в тази ситуация отговорността трябва да бъде поета от големите партии. Противно на всякакви спекулации, които се чуват всеки ден, смятам, че е редно и националноотговорно правителството да бъде съставено от ГЕРБ и БСП, заяви Соломон Паси. След като такава коалиция може в продължение на четири години да управлява Германия, няма никаква причина същата да не поеме своята отговорност и в България, допълни той.

Аз съм оптимист за бъдещето на страната, защото действията, предприети от 90-те години до 2007 г., ни сложиха на релси, които са необратими – фактически ние не можем да бъдем изкарани от НАТО и ЕС, освен ако прекалено много не се постараем, каза още Паси.

Според Соломон Паси, интересното  по време на предизборната кампания било, че споровете са се фокусирали основно върху отделни личности, а не толкова върху бъдещето на България. Моята политическа сила, която не успя да влезе в Парламента, предлагаше конкретни идеи за развитието на страната, но цялата предизборна кампания премина под знака на компроматите, отбеляза бившият външен министър. Паси посочи, че манипулацията е траела цели четири години, а фалшификациите – един месец, в рамките на кампанията.

Радослав Христов