Youtube Twitter Facebook

За мен: Любими истории

Д-р Желю Желев

Президент на Република България (1990–1997)

Аз още преди 10 години предсказах, че Паси ще бъде шеф на НАТО. Никой не може според мен по-добре да разработи и проведе реформата в НАТО, която трябва да го превърне в основа за международна сигурност – да го превърне от военно-политически съюз в обща система за сигурност.

В това, че Паси има всички интелектуални, политически и морални качества за този пост, мисля, че никой не се съмнява.

Друго качество, което му е присъщо и е много важно за политика и държавника – това са неговото чувство за хумор и неговата способност за ирония и самоирония.

 

Нанси Макълдауни

Посланик на САЩ в Република България

Пет години след влизането на България в НАТО номинацията на един толкова вещ държавник и известен международен политик е перфектен израз на факта, че страната ви е пълноценен и изключително деен член на Алианса.

 

Огнян Минчев

Политолог

Соломон като човек, имащ за лична кауза НАТО, е изключително подходящ да бъде Генерален секретар на организацията – не става дума само за неговите лични качества и лична история.

Не може да отделиш най-малко 20 години от живота си в полза на една кауза и да не вярваш в нея, и да не влезеш в нея.

 

Джеймс Апатурай

Говорител на НАТО

Соломон Паси има равен шанс с останалите кандидати за генерален секретар на НАТО.

Няма политическа или структурна причина която и да е страна от НАТО да не може да издигне свой кандидат и той да не бъде разглеждан на еднакво равнище с останалите.

 

Проф. Тодор Варджиев

Художник

Не мога да си представя по-достоен лидер от д-р Соломон Паси! Политикът, който обърна представата за Алианса на българския парламент, на политиците ни, на един цял народ. Не само това – и Западът вече ни вярва.

Северноатлантическият договор, България в НАТО – това са слънцето и въздухът за Соломон Паси. Това е съдба на един достоен българин с общочовешка мисия.

Успех, Мони! Напред – макар и с „Трабант“. Бавно, но славно!

 

Проф. Георги Чапкънов–Чап

Български скулптор, илюстратор, сценограф

Соломон Паси е необикновено интелигентен и предприемчив човек. Това му дава възможността да мисли и действа стратегически и много точно при всякакви обстоятелства. Тази му прозорливост (още в зората на демокрацията) да види Отечеството ни в НАТО го направи много популярен и силен политик и дипломат като външен министър. Неговата последователност му помага да постигне каквато и да е цел в името на България.

Всички тези качества са присъщи на родения лидер. Забележителна личност, която принадлежи не само на България, но и на света.

 

Академик Светлин Русев

Художник

Сигурен съм, че ако в България има един истински натовец, той се казва Мони Паси!
Ако за някого може да се каже, че НАТО е съдбовна кауза – това е Мони Паси!
Когато Алианса все още беше неясна чуждица, красива илюзия и заплаха – още в началото на Великото народно събрание, Мони Паси започна да изгражда своя Атлантически клуб.
Когато все още Папата не беше отхвърлил „българската следа“ в покушението срещу него – Мони Паси му заведе голяма група известни българи, покани го преди всички с официална покана и както е известно, по-късно в България Папата каза това, което беше важно за нея и бъдещето й.
Лично аз съм с основателни резерви към много от действията на НАТО. Точно затова мисля, че в лицето на Мони Паси НАТО ще има не само опитен политик, но преди всичко ръководител, който мисли и действа ходове напред. Вродената интуиция и политически прагматизъм, широта на възгледите, толерантност, култура и решителност са качества, които са естествено поведение на Мони Паси..
Имах възможност да изграждам с Мони Паси – като министър на външните работи, скулптурната колекция на министерството. Работата вървеше леко и бързо, защото работех с човек, който уважава различността, вярва на професионалистите и никакви политически и цветни предубеждения.
Всъщност съзидателните идеи и поведение са водещи в действията му.

 

Никълъс Шъруен

Като много други и аз не мога да започна  без да изразя сърдечните си поздравления към Соломон Паси и неговите колеги и помагачи в Атлантическия Клуб на България – д-р Иванов,   г-н Сотиров, Августина Цветкова, Максим Минчев и много други, и да изразя личното си удовлетворение, че тяхното старание толкова очевидно се възнагради с признанието, което получиха от всички участници. Тази държава има извънредно надарени хора, работещи за насърчаването на нейната кауза в международните кръгове и осигуряването на правилната й позиция в международните дела, а аз имам честта да считам няколко от тях са свои приятели. Но постиженията на Соломон Паси от името на тази държава, зад граница и в България, са забележителни по всякакви стандарти.

В английския език винаги е съществувала тенденцията да се вземе името на отличен активист, в която и да е сфера на живота, и да се превърне в глагол. Нов активен глагол току що навлезе в езика и той е „да паси“. Накратко, той означава да си изцяло посветен на една идея и да я преследваш неуморно, игнорирайки скептиците и преминавайки всякакви препятствия, докато не я видиш превърната в реалност. Когато Соли изпълни 50% от, това което е обещал то вече е много повече от 100-те % на мнозинството от хората. Да „паси“ означава също и да не се колебаеш при принуждаването на невинни наблюдатели да ти служат и убеждаването им да приемат невъзможни задачи. Това дава и пасивна форма на глагола да бъдеш „пасиран?“, което обяснява и присъствието ми тук днес. И така – нека да започна по същество.

 

Андерс Фог Размусен

Генерален секретар

Господин Президент, скъпи Соломон,

Бих искал да ви благодаря за милата покана да изнеса реч пред Атлантическия клуб в България по случай неговия двадесета годишнина.

През последните две десетилетия вашата институция направи съществен принос в опитите на НАТО да разясни ролята на Алианса пред българското общество, както и пред други приятелски и партньорски страни.

За съжаление, моята програма за посещение в България относно пролетната сесия на парламентарната асамблея на НАТО, която ще се състои на 30 май , ще ме възпрепятства да участвам  в този исторически момент за дейността на Атлантическия клуб.

Бих искал да използвам тази възможност, за да ви поздравя, както и вашите колеги, за вашата ценна активност и да ви окуража да продължите приноса си за по-доброто публично разбиране на целите и мисията на Алианса.

С уважение,
Андрес Фог Размусен

 

Благодарствено съобщение от Н.Пр. Д-р Мохамед Морси, адресирано до Д-р Соломон Паси

Президент на Арабска Република Египет

Посолството на Арабска Република Египет изразява своята благодарност към Атлантическия Клуб в България и има честта да приложи по-надолу благодарствено съобщение от Н.Пр. Мохамед Морси, Президент на Арабска Република Египет, адресирано до Д-р Соломон Паси, бивш министър на външните работи на Република България, като по този начин иска да благодари за поздравленията по повод избирането му за президент на Арабска Република Египет.

Цитирам

Д-р Соломон Паси,

Сърдечно Ви благодаря за поздравленията, които получих по повод избирането ми за президент на Арабска Република Египет.

С най-добри пожелания.

Д-р Мохамед Морси
Президент на Арабска Република Египет

Край на цитата

Посолството на Арабска Република Египет се възползва само по себе си от възможността да възобнови своите отношения с Атлантическия Клуб в България. Приемете нашите най-добри чувства.

Атлантически Клуб в България
София

 

Росен Плевнелиев

Настоящ Президент на Република България

Позволете ми, скъпи приятели, от името на всички нас да поздравя всички, но и специално да поздравя с тази годишнина, с това постижение и да стисна ръката пред всички вас на един министър, на един българин, на един лидер с визия и с кауза, който може би се прочу в този свят със своя Трабант, но много повече се прочу в този свят и искам да му стисна ръката от името на всички български граждани с това, че с неговата амбиция и с денонощен труд и кауза той работи, за да може България да стане достоен член на семейството на НАТО.