Youtube Twitter Facebook

За мен: Биография

Д-р Соломон Исак Паси

Основател и президент на Атлантическия клуб в България (1990 – до сега)

Министър на външните работи (2001-2005)

Председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) (2004)

Председател на Съвета за сигурност на ООН (2002-2003)

Председател на Комисията по външна политика на 40-то Народно събрание (2005-2009)

Българската кандидатура за Генерален секретар на НАТО (2009)

Първият вицепрезидент на АТА от Източна Европа, Париж (1996-1999)

Активист в опозицията на движения за права и свободи (1985-1989)

Специалист в сферата на компютърните науки към СУ „Св. Климент Охридски”/БАН (1979-1994)

 

Д-р Соломон Паси е основател и президент на Атлантическия клуб в България. Създаден като НПО през 1990, АКБ разпространява идеята за разпускането на Варшавския договор и за присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз.

През август 1990 д-р Соломон Паси,  депутат във Великото Народно събрание, изготвя законопроект за присъединяването на България към НАТО. Това предизвика публична дискусия в Централна и Източна Европа за разпускането на Варшавския договор, както и разширяването на НАТО и ЕС. Министър Паси (2001-2005) успешно договоря поканата на България за членство в НАТО, както и ефективно сключва присъединяването през 2004.

Д-р Паси изготвя парламентарна резолюция за присъединяването на България към ЕС (1990) и, по случайност, министър Паси води преговорите и подписва Договора за присъединяване към ЕС през 2005.

През 2008 Соломон и Гергана Паси стартират универсална стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони. Тяхното предложение влиза в сила през януари 2011 и спестява милиони тонове емисии на СО2 и електронни отпадъци всяка година.

Като депутат от Великото Народно събрание през 1990 д-р Паси е съавтор на новата Българска конституция от 1991 и спонсор на изготвянето на законопроект за забраната на смъртното наказание.

През 80-те години на ХХ в. той е активист на зелените движения в България и опонент на комунистическия режим и комунистическите репресии срещу турското етническо малцинство в държавата.

На петдесет годишна възраст д-р Паси прави първия от своите полети на F-16 Falcon Fighter от Военно-въздушните сили на САЩ, в тренировка на бойна мисия за разрушаването на терористичен бункер по време на съвместна българо-американска тренировка. Той изпитва максималното ускорение и маневреност на самолета и бива успешно тестван в среда „Nine—g”.

Днес д-р Паси е инициатор за разработването на национална правна рамка за изследване на космоса и е страстен привърженик на българското членство в Европейската космическа агенция.

Най-новият проект на семейство Паси е да се осигури универсален достъп до безжичен интернет на територията на целия Европейски съюз – опция, която следва да бъде призната за универсално човешко право и Петата свобода в ЕС.

Атлантическият клуб в България е сред основоположниците на българските антарктическите експедиции. Д-р Паси е посетил Антарктика четири пъти, включително като министър на външните работи, и получава признание за приноса си с кръщаването на връх Паси на остров Ливингстън (Южните Шетландски острови) на негово име.

Соломон е страстен привърженик на федерализацията на ЕС, глобална мисия на НАТО и на глобализацията като цяло.

Соломон и Гергана Паси се грижат за своите четири деца.