Youtube Twitter Facebook

Новини

Нобелова награда за семейство Паси за универсалното зарядно устройство

02.03.2011

Соломон и Гергана Паси заслужават Нобелова награда за икономика за своята идея за универсално зарядно за мобилни телефони, твърди българската англоезична медия Novinite.com.

Инициативата на семейство Паси е вече реалност в ЕС, след като Европейската комисия подкрепи тяхната идея. Прототипът на универсалното зарядно с букса микро-USB за мобилни телефони, които могат да се включват към компютър, беше представен от ЕК в Брюксел на 8 февруари 2011 г., след като 14-те световни производители на мобилни телефони подкрепиха тази инициатива.

Приносът на България, откъдето тръгва идеята за универсално зарядно, бе признат безусловно от еврокомисаря по индустрия и предприемачество Антонио Таяни. В интервю за Novinite.com Таяни подчертава, че тази българска инициатива е взета от ЕК „присърце“.

Ето част от интервюто:

- Искам да ви помоля да коментирате един проект, който започна като българска идея и инициатива: това е стандартизацията на зарядните устройства за мобилни телефони. Ще ви подаря един брой на в. „24 часа“ с колаж, показващ бившия външен министър на България Соломон Паси и неговата съпруга Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси на България, автори на идеята, които държат в ръце общото зарядно. Защо се получава така, че от страна на Комисията остава встрани фактът, че идеята е дошла от България, че приносът за тази инициатива е български?

„Не смятам, че сте прав, че ЕК оставя встрани приноса на България, тъй като ЕК представи много шумно и видимо за всички още преди дни тази българска инициатива за единното зарядно. За това говориха всички вестници по цял свят. ЕК взе много присърце тази българска инициатива, в нея са въвлечени 14 големи фирми производителки и ние отправихме призив този модел да бъде последван и извън ЕС, както и да отиде отвъд зарядното устройство на мобилни телефони – да обхване компютри, фотоапарати, които също към днешна дата се нуждаят от зарядни устройства. Така че ние винаги сме изтъквали – и аз направих това и по време на семинара – заслугата и усилията на България. Аз смятам, че и присъствието на четирима еврокомисари е достатъчно доказателство за това, доколко каузата на България е присърце за Европейската комисия. Дори в YouTube пуснахме един рекламен клип „Едно зарядно за всички“ (One Charger for All) именно за да разпространим тази идея и по този начин да отдадем дължимото на България. Много симпатичен клип“, обяснява еврокомисар Таяни.

„Мисля, че това признание е добро, защото то е един отличен повод да покажем, че българи могат да дават добри идеи не само в чужбина. Джон Атанасов направи компютъра в Америка, Карл Джераси изобрети противозачатъчните таблетки отново там. Явно, че и хората в България могат да дават добри идеи дори и когато остават в собствената си родина. Освен това не смятам, че това, че има редица области, в които ни критикуват от ЕС, трябва да ги кара да ни подценяват в други области, в които България наистина има добавена стойност и може да бъде сочена за пример“, коментира Соломон Паси признанието от страна на еврокомисар Таяни.

Паси сподели, че идеята за универсалното зарядно се е родила у него и съпругата му Гергана през пролетта на 2008 г. по време на семейна вечеря. Впоследствие тя е подкрепена от тогавашния еврокомисар по индустрията Гюнтер Ферхойген и е подета от Европейската комисия.
„Това беше през пролетта на 2008 г. Когато седнахме да вечеряме с Гергана и с децата ни, обсъждайки изминалия тежък ден, констатирахме, че не сме могли да проведем помежду си няколко важни разговора заради това, че са ни паднали батериите. Така стигнахме до извода, че главната причина за това са всевъзможните ненужни вариации на зарядно устройство. И решихме, че след като България вече е член на ЕС, трябва да опитаме да използваме това членство за доброто на милиарди хора. Написахме едно писмо до Гюнтер Ферхойген и до още няколко еврокомисари, той ни отговори съвсем положително, прие нашите аргументи и така се задвижиха нещата. След това усилието мина през световната GSM асоциация, през международния телекомуникационен съюз, който е към ООН, и през 14-те големи производители на мобилни телефони и в края на краищата, след много усилия, голяма бюрокрация, но и достатъчно упоритост, нещата се случиха“, разкрива Паси.

« Обратно към всички новини