Youtube Twitter Facebook

Новини

Град Плевен стана домакин на второто регионално събитие на Американо-Българската Алумни Асоциация

24.01.2013

Град Плевен стана домакин на  второто регионално събитие на Американо-Българската Алумни Асоциация, озаглавено "Ролята на медиите в отразяване на ключови събития през 2012". Специално участие в дискусията взеха Д-р Соломон Паси, Президент на асоциацията и Никол Галахър, пресаташе на Американското посолство в България.

Д-р Паси коментира доклад, посветен на свободата на медиите в Европейския съюз, който беше внесен от Европейската комисия този понеделник. Като основен проблем в доклада са посочени различни лоши журналистически практики. Тези  практики се оценяват като заплаха за достоверността на публикациите, а от там и за целия сектор.

"Не смятам, че някой трябва да се обижда от това, че се въвежда ред. Ред трябва да има навсякъде", каза Соломон Паси и коментира отношенията между медиите и властта в България: "Това, което е специфично за България в сравнение с останалите европейски страни е, че у нас има една невероятна симбиоза между властта и медиите. Тази симбиоза вреди на демокрацията и ако трябва да се промени нещо, то е да се разтрогне този незаконен "брак" между властта и медиите, който е недопустим в нито едно демократично общество". Той още допълни, че медиите по дефиниция са призвани да критикуват властта и да посочат алтернативна гледна точка на тази на властта.

Като пример беше посочена Италия: "Не случайно, за да станеш журналист там се минава през една много сложна процедура, защото италианците са си дали сметка, че тази професия е поне толкова, ако не и по-отговорна, отколкото да станеш лекар", каза Паси и добави: "Не на всеки дават скалпела в ръката. За това трябва да се премине през обучение и т.н., а един журналист може да бъде много по-опасен от един лекар, ако злоупотребява с професията си. Именно заради това се налага един такъв регламент на дейността на журналистите".

Пресаташето на Американското посолство Никол Галахър посочи, че у нас
съществуват вестници и телевизионни канали, които може би имат
проблем с прозрачността на собствеността.

 "Мисля, че в една демокрация трябва да има много прозрачност и хората да знаят кой
е собственик на един бизнес - на един вестник или телевизионен канал. И това е важно да бъде ясно не на хартия, а на практика"

 След встъпителното слово присъстващите имаха възможността да изразят мнение, да зададат въпроси и активно да се включат в дискусията.Не по- назад в нея остана и темата за предстоящия национален референдум. Във връзка с това Соломон Паси със съжаление изрази своето мнение, че ситуацията е напълно нелогична и че първият демократичен референдум е обречен на провал.

 В събитието взеха участие и главният редактор на вестник “Посредник”, Иванка Ватева, кореспондентът на БиТиВи за Плевен и Ловеч, Поля Томова, и Антоанета Пепелджийска от сдружение “Евроинтегра”.

« Обратно към всички новини