Youtube Twitter Facebook

Новини

Соломон Паси: НАТО и ЕС носят отговорност за защита в Либия

24.02.2011

В статия, озаглавена Отговорност за защита в Либия: Призивите за интервенция се задълбочават, NATO Watch подчертава разрастването на призивите от обществото за спиране на масовите зверства в Либия, където режимът на либийския диктатор Муамар Кадафи е изправен пред всеобщи протести.

Д-р Соломон Паси, бивш министър на външните работи на България в периода 2001–2005 г. и президент на Атлантическия Клуб в София, насърчи НАТО да поеме отговорност за възстановяването на сигурността в Северна Африка.

В допълнение, той отправи призиви към Европейския съюз за незабавно подпомагане на евакуацията и хуманитарните действия в региона и към ОССЕ за подсигуряване на свободни и честни избори в следреволюционния период.

„Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН би била от полза за постигането на тези цели, но в крайна сметка тя не е необходимо условие за ясни действия от страна на НАТО/ЕС при операции за гарантиране на мира, сигурността и зачитането на човешките права“, каза още той.

NATO Watch напомня, че на 21 февруари Генералният секретар на ООН Ба Ки Мун каза, че е шокиран и обезпокоен от откриването на стрелба от либийските власти по демонстраторите, и обяви, че атаките, които са в сериозно нарушение на човешките права, трябва да бъдат незабавно прекратени. Нави Пилай, върховният комисар на ООН по правата на човека, предупреди, че подобни масови нападения срещу цивилни „се тълкуват като престъпления срещу човечеството“, и призова към международно разследване за възможни нарушения. Лигата на арабските държави е прекратила членството на Либия.

Заместник-постоянният представител на Либия в OOH също описа случващото се като „престъпления срещу човечеството, както и военни престъпления“ – и двете включени в рамките на доктрината „Отговорност за защита“ - и призова ООН да създаде зона, забранена за полети, над Либия, а Международният наказателен съд да разследва Кадафи за споменатите престъпления.

Списъкът с известните фигури, приканващи НАТО да се включи в действията в Северна Африка, включва бившия британски секретар на външните работи Дейвид Оуен, първия британски политик, който поиска създаването на зона без полети и предложи нейното налагане от НАТО. В последвалото интервю по Радио 4 на BBC той добави, че Западът трябва да обърне внимание на възможността Кадафи да използва химически или биологични оръжия.

NATO Watch отбелязва, че Съветът по сигурност на ООН (в публично изявление) и Специалните представители по предотвратяването на геноцид и отговорността за осигуряване на защита (в публично изявление) напомниха на Либия за отговорността й да защитава своето население и апелираха за незабавен край на насилието. Коментатор към ООН изяви мнението си, че това е първият случай, в който Отговорността за защита се споменава в изявление на Съвета за сигурност във връзка с настоящата криза. Обществени групи от цял свят също са отправили своите призиви към ООН, ЕС, Африканския съюз и други световни лидери да изпълнят своите задължения и да предоставят защита на либийския народ. Препоръките включват налагането на санкции върху ключови членове на режима, ембарго над оръжията, налагане на зона без полети над цялата страна и ако е неоходимо, свързване с прокурор от Международния наказателен съд.

Френският премиер Николас Саркози призова за налагането на санкции и e в процес на водене на преговори с НАТО за маркиране на зона без полети над Либия, за да се „предотврати употребата на бойните самолети на държавата срещу собственото й население“. Въпреки това британският премиер Дейвид Камерън омаловажи перспективите за военни действия срещу Либия, казвайки: „Не мисля, че все още сме на този етап. В момента сме на етап осъждане на действията, които полковнин Кадафи извършва срещу собствения си народ“.

Израелска новинарска агенция днес докладва, че съществува възможност НАТО да нападне Либия, ако насилието продължи. В цитат от интервю на арабски вестник, базиран в Лондон, беше предположено, че бойни самолети на НАТО и САЩ, които в момента са стационирани в Италия, могат да бъдат използвани за свалянето на либийски самолети. Секретарят по обраната на САЩ Робърт Гейтс каза, че Съединените американски щати не са обсъждали положението в Либия със своите партньори от НАТО и че не смята, че САЩ биха могли достатъчно бързо да наложат зона без полети над Либия. Той изрази предположения, че други държави са в по-добра позиция за това, споменавайки Франция и Италия: „Предполагам, че те имат техника наблизо и биха могли да я предвижат по-бързо“. Тези коментари са донякъде неискрени, имайки предвид, че американски изтребители са в готовност на о-в Сицилия и на самолетоносачи в Средиземно море.

Зони без полети са били налагани и преди: над Ирак през 1991 и Босна през 1993–95. Втората операция е била на НАТО с цел привеждане в сила на решение на ООН. Впоследствие тя  включва и използването на въздушни подкрепления за войници на ООН в Босна, както и изпълняването на бомбардировки. Въпреки това наложената зона не успява да предотврати клането в Сребреница и други инциденти в Косово и Сърбия.

Налагането на забрана на полетите над Либия би прекратило обстрела на цивилни от либийски самолети и би направило евакуацията на не-либийското население по-безопасна. Снабдяването на Кадафи и неговите военни сили с наемници, оръжия и други припаси също би било преустановено. От друга страна, това няма да спре насилието по градовете, а дори може да доведе до неговото увеличаване. Някои доклади загатват и за възможността Русия и Китай да наложат вето на забраната за полети, което би допринесло за влошаване на международните отношения между Изтока и Запада. За момента обаче подобна забрана от страна на НАТО не се предвижда.

« Обратно към всички новини