Youtube Twitter Facebook

Новини

Президетските избори в САЩ 2012: Поглед от София

26.10.2012

На 24 октомври 2012г., в София  се проведе форум на тема “Президетските избори в САЩ 2012: Поглед от София”. Събитието беше организирано от Американската търговска камара и Посолството на САЩ в България. От едната страна на „ринга” стояха американски експерти, Дейвид Хемпсън, Дейвид Уилмот, Майкъл Ийстън, Ерик Де Сена и Стюарт Тил, а от другата страна – българската гледна точка, представлявана от д-р Соломон Паси, Огнян Минчев, Иво Христов и Петя Георгиева.

Говорителите дебатираха по две основни теми, а именно „Какви са очакванията на американците от президентските избори 2012? ” и „Какво да очакват след изборите България, Европа и света.” Всеобщото мнение бе, че предизборните кампании са се превърнали от дългосрочни идеи в ПИАР надпревара. Д-р Соломон Паси отбеляза, че „разговорите за миналото на твоя опонент се забелязват и в българските избори, но САЩ  добавя и бъдещето на своята държава!”

От американската страна на масата, мнозинството се обяви в подкрепа на Обама. Единственият републиканец  разкри тъжната истина за това, че българите знаят повече за американските кандидат-президенти, отколкото за българските.  Говорейки за американската външна политика, Огнян Минчев сметна Обама за по-добрия избор по отношение на Иран, за да бъде решен проблемът по мирен път, но що се отнася до Русия бе по-склонен да подкрепи Ромни. По думите му „като преговаряте с Москва е най-добре да пратите шерифа на Чикаго”, тъй като вярва, че спрямо Русия ефект би имал по-твърдият подход.

Всички говорители достигнаха до извода, че ако Европа имаше правото да гласува, тя щеше да подкрепи Обама на 100%. Думите на Петя Георгиева потвърждават това: " Републиканците са склонни на по-изолирани акции, докато Барак Обама и Хилари Клинтън бяха по-отворени и осъществяваха по-добро международно сътрудничество". Още едно изказване в подкрепа на Обама дойде от страна на г-н Паси, който отбеляза приликата между Обама и Европейския съюз по отношение на наскоро връчените им Нобелови награди.

На финала д-р Паси изчисли, че вероятността Обама да посети България през втория си мандат е по-голяма от тази Ромни да ни посети в началото на първия си.

« Обратно към всички новини