Youtube Twitter Facebook

Новини

11 години след 11 септември: поуки за 11 години напред

17.09.2012

Атлантическият клуб в България, съвместно с Международния институт за сигурност и сътрудничество и с подкрепата на Института за културна дипломация, организира конференция, озаглавена „11 години след 11 септември: поуки за 11 години напред”. Конференцията се проведе в Центъра по интелектуална собственост към Университет за национално и световно стопанство (УНСС).

Конференцията бе открита от д-р Соломон Паси. Той заяви, че никоя държава не е застрахована от атентати. Той добави, че винаги ще бъдем под заплаха, докато има световен тероризъм. Според него, ако погледнем напред и вземем съответните превантивни мерки, бихме могли да избегнем подобни трагедии в бъдеще. Той обясни, че срокове в разследването не могат да се слагат предварително, както и че терористите като цяло обичат беззащитните цели като детски градини, метро, болници, летища и бягат от военните обекти. Д-р Паси заяви, че следващата глобална терористична заплаха ще бъде свързана с Космоса.

Сред обсъжданите теми бяха последиците от терористичните атаки срещу САЩ през 2011 г., разпространението на тероризма на глобално ниво, атентатът в Бургас и отражението му върху България, Европейския съюз и Израел. Експертите по сигурността обясниха, че заплахите за глобалната сигурност  могат да бъдат предотвратени чрез сътрудничеството на органите за борба с тероризма. Отчетени бяха и добрите мерки за сигурност на летище Сарафово (Бургас), които се разграничават от мерките около самото летище, които трябва да бъдат подобрени.

« Обратно към всички новини