Youtube Twitter Facebook

Новини

България трябва да преследва членство в ОИСР, препоръча Паси

12.09.2012

Кабинетът, според бившия външен министър, много закъснял с приоритетите във външната политика.

Един от ключовите приоритети на правителството в оставащото време от този мандат трябва да бъде приемането на страната в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), препоръча в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият външен министър в кабинета "Сакскобургготски" Соломон Паси."Кабинетът много закъсня с определянето на бъдещите външнополитически приоритити". Идеята за членството в организацията Паси припомни, че първите стъпки са направени още 2007, но след това малко е направено по тази цел.

Друг приоритет за България, в рамките на Европейския съюз, е ясно да покажем как може да помогнем за развитието на общността, смята Паси. „Нашият силен печеливш коз е контактите ни с бившите съветски републики. "Трябва да продължим да развиваме отношенията си със страни като Узбекистан, Армения, а от това да печели и съюзът".
Третият ключов дългосрочен приоритет трябва да бъде изграждането на национална демографска стратегия.

"В международен план този кабинет заяви преди три години, че ще преследва две основни цели – приемане в Шенген и еврозоната. Крайният резултат беше, че и в двата случая вдигнахме белия флаг. Още с идването на власт Борисов уверено заяви, че приемането в Шенген е "технически въпрос". В политиката обаче няма такова нещо като "технически", всичко е политически въпроси. По другия приоритет – еврозоната Дянков заяви, че се отказваме, защото моментът не бил подходящ, не били ясни правилата. Това ми звучи малко като притчата за лисицата, която стояла в ниското и викала, че гроздето е кисело. Трябва да е ясно на управляващите, че отлагането на приоритетите с всяка изминала година ще става все по-трудно за постигането, коментира бившият министър.

---

Източник: www.bgonair.bg

« Обратно към всички новини