Youtube Twitter Facebook

Новини

Соломон Паси: И в момента работим по много политически проекти

15.02.2011

Гергана и Соломон Паси – семейство, за което може да се каже, че политиката събра, гостуваха в „Шоуто на Слави“. На въпрос на водещия Иво Сиромахов за това, как са се събрали, двамата отговориха, че са били поканени в политиката от Царя, а страничният ефект от това е било събирането им. На провокацията на Иво дали пак щяха да са заедно, ако Соломон Паси беше от БСП, съпругата му отвърна, че вероятно е щяло да има трудности, а г-н Паси помоли за компромис в хипотезата – нека да е поне член на СДС.

Гергана Паси отдаде дължимото на съвместната им работа: „Професионалният живот изгражда в теб чувството за съмишленик. Ако дълбоко в себе си професионално не се възхищавах на Соломон, сигурно никога нямаше да го припозная като свой партньор. Просто нещата в живота така се случват“.

На въпрос коя политика се води по-лесно – външната или семейната, бившият външен министър отговори, че с жена като Гергана и двете политики са песен.

Запитан с кое постижение се гордее най-много, Соломон Паси отговори: „И влизането в НАТО, и влизането в ЕС са огромно професионално удовлетворение за нашия екип – първо екипа ми в Атлантическия клуб, после екипа в НДСВ. Но това, което истински ме вълнува, са бъдещите постижения, като например отглеждането на нашите деца“.

По думите на Соломон Паси той подкрепял идеята за членство в НАТО още от 1989 година. Признава, че хората вероятно с основание са го смятали за луд, за да поддържа сериозно подобна идея. Все пак в тези времена още беше жив споменът за комунизма, а хората нямаха какво да ядат. „Нашия интерес будят тези утопии, които днес можем да формулираме, а след 20 години да превърнем в реалност“.

Относно универсалните зарядни устройства, които ще бъдат въведени в ЕС, и които са тяхна идея, Гергана Паси сподели, че ефектът ще е огромен: „Това е една от онези идеи, за която никой не каза „Те са луди“. Двамата споделиха, че са успели, благодарение на акцентирането върху екологичния ефект – това бил аргументът, с който Европейската комисия приела да работи по тяхната идея. „Замислете се за всички електронни отпадъци, които ще бъдат спестени, ако компаниите спрат да произвеждат собствени зарядни“. Соломон Паси представи идеята образно – ако няма общо зарядно устройство, електронните отпадъци за една година  могат да запълнят тунел с диаметър 70-80 см, опасващ екватора. За 10 години цялото земно кълбо ще се покрие с килим, дебел една педя електронни отпадъци. Крайният резултат от усилията на Паси е, че от 1 януари тази година всички нови зарядни ще бъдат произвеждани по един и същи начин – с USB букса.

„Тази политика има огромна перспектива за развитие, и България, ако беше пожелала, можеше да стане говорител на ЕС по отношение на климатичните въпроси“, заяви Соломон Паси. „По отношение на електрониката ние се намираме в огромен, нестандартизиран хаос, който тепърва трябва да се оправя. Образно казано – все едно всеки домакински уред има различен щепсел за собствен контакт. Искрено се надяваме, че България ще е способна да се справи с бъдещите развития в тази насока и че българското правителство ще подпомогне решението на тези въпроси. Гергана Паси призна, че се затруднява от това да озаптява въображението на съпруга си – напоследък той изчислявал колко време човек губи да се ориентира в панелите на асансьорите, а последната му идея дошла от хотел в Берлин и била за стандартизиране на душ кабините.

Спомената бе и идеята на Соломон Паси от преди години за електронната демокрация – вместо да избираме политици, да избираме компютър, на който се задават нужните програми, така че той няма да краде или да назначава роднините си на работа. Попитан възможно ли е хората да решат, че е по-добре машините да вземат решения вместо депутатите, сбрани от кол и въже, г-н Паси заяви: „Моята професия е компютърни науки и математическа логика и осланяйки се на професионалния си опит, мога да ви уверя, че още в рамките на този век ще се стигне до много висока степен на компютризиране на управлението. Фанатично вярвам в електронното управление и смятам, че дори и далечно, това е бъдещето на човечеството“. Сега трябва да се съсредоточим как да подобрим сегашното си управление – на Европа, на
света, на България“.

По отношение на скандалите със СРС Гергана Паси каза следното: „Цялата тази ситуация деморализира обществото. Сигурно дълго време ще лекуваме раните си от тази ситуация. Жалко е, че няколко години след влизането ни в ЕС се сблъскваме с теми, които рязко контрастират с това, за което сме се борили – свободата“.

Соломон Паси призна, че разкритията от Wikileaks са потвърдили едно от очакванията му, а именно, че светът постепенно навлиза в епохата на хиперпрозрачното общество.

По думите на неговата съпруга ние вече сме поели в тази посока, но крайният резултат ще бъде съвсем различен, „в резултат на обществен договор между гражданите и управляващите ги, докато в момента говорим за нещо извън всякаква договорна или правна рамка, което е омерзяващото“.

Запитани имат ли амбиции за връщане в политиката, отговорът даде г-н Паси: „Ние и в момента работим в много политически проекти“. След което си послужи с думите на Аугусто Пиночет, когато го попитали защо е отстъпил властта: „Аз не съм отстъпил властта – аз само отстъпих президентството“.

(15 февруари 2011 г., Гергана и Соломон Паси – гости в „Шоуто на Слави“, slavishow.com)

« Обратно към всички новини