Youtube Twitter Facebook

Новини

Пет години след освобождаването на българските медици

24.07.2012

Днес се навършват 5 години от освобождаването на несправедливо обвинените български медици в Либия. Те прекараха повече от 8 години в либийски затвори и станаха жертви на мъчения, след като бяха нарочени за умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази. Първоначално нашите медицински работници получиха смъртни присъди, които през юли 2007-ма година бяха заменени с доживотен затвор. С посредничеството на международната общност, и най-вече на Европейския съюз, Франция и Катар, тогава стана възможно завръщането им в родината.

Д-р Здравко Георгиев:
- За нас беше много важно човечността на отделните представители на властта. Ето, вие казвате, че ние трябва да празнуваме. Не, никой не празнува, с изключение на 2-3 обаждания от пресцентъра на министър Атанасова. Но за нас това не е важно, за нас най-важното е, че успяхме да се върнем, всички без изключение - и сестрите, и аз, да се справим с живота.

Велислава Дърева, журналист:
- Там продължава да седи доживотната присъда в Либия, тя не е отменена. И аз мисля, че абсолютно задължение на българската държава, не на самите тях, това не е тяхна работа. Българската държава е тази, която трябва да потърси отговорност от Либия, защото Кадафи го няма, неговата Джамахирия я няма, но либийската държава стои, тя е същата държава, нещо повече - хората, които днес я управляват и много бързо се преквалифицираха на първи революционери, голяма част са овъртолени в този процес.

Д-р Здравко Георгиев:
- Някой да е потърсил отговорност от ... В момента полковник Джума Мешри е генерал. Джума Мешри, най-зверският инквизитор е генерал, носи генералски еполети.

Соломон Паси, бивш външен министър:
- Наистина смятам, че държавата и ЕС трябва да застанат зад тях, и да бъдат поискани компенсации от Либия. Трябва да бъдат поискани. Ето, нашият пирятел - палестинският доктор Ашраф, успя.



---

Източник: www.bnt.bg

Вижте видеото.

« Обратно към всички новини