Youtube Twitter Facebook

Новини

"Дойче веле": Атентатът и българските грешки

19.07.2012

Всеки знае, че където има еврейски туристи, там има и опасност. Българските служби обаче явно са го забравили, пише "Дойче Веле". Къде точно се провалиха те? И как трагедията от Бургас ще повлияе на отношенията между България и Израел?

Темата коментират Димитър Луджев и Соломон Паси

"Това е изключително трагичен случай. Всъщност той показва само едно – че не сме подготвени, че не сме осигурили сигурността на еврейските туристи", категоричен е Димитър Луджев. Той припомня, че до миналата година нещата са протичали по друг начин - тогава израелските туристи са пристигали с техни самолети, до малката сграда на летището са били придружавани от техни охранителни части, а от там са били поемани от българска охрана.

Луджев посочва, че тази година туристите от Израел пътуват с частната компания Ер Виа и никой не ги пази. "Те са като мишена. Всички знаят, че където има еврейски туристи, там има и опасност. И израелците имат вина, защото от тяхна страна не са осигурили охрана, но основната вина е наша. Удивително е, че до този момент не се бе случило нещо такова. Терористите са се усетили и ето какъв е резултатът. А уж покрай Шенген говорим, че имаме изключителна гранична готовност срещу всякакви заплахи, особено срещу тероризма", казва Луджев

Помните ли какво каза Борисов преди половин година?

И Соломон Паси смята, че българските власти са подценили обстановката. В тази връзка той припомня, че когато преди около половин година се появиха сигнали за евентуални атаки срещу израелски туристи в България, премиерът Борисов намери за уместно да каже, че тъй като в България се произвеждат много арабски дюнери, не се очакват никакви атентати. "Много е трудно обаче да кажем къде точно се провалиха българските власти, защото преди да се знае произхода на този атентат, не може да се посочат виновни."

Димитър Луджев е убеден, че броят на израелските туристи ще намалее драстично. "Те вече изпратиха техен самолет, който прибира всички желаещи", казва той. Според Соломон Паси мъката и болката, обединяваща двете страни, могат да бъдат единствено мотив за заздравяване на икономическите и политически отношения, както и за по-тясно сътрудничество между службите на двете страни за предотвратяване на бъдещи инциденти от този тип.

Кой стои зад атентата?

"Ясно е, че стои терорист", категоричен е Соломон Паси. Той добавя: "Дали става въпрос за един-единствен човек, както беше в Норвегия, или пък за терористична мрежа, както беше на 11 септември в САЩ, няма как да се гадае предварително. Важно е какви ще са големите изводи, които ще си направи Западният свят от този и подобни атентати. Според мен са три.

На първо място - нормално е, когато страна членка на НАТО бъде поразена от подобен атентат тя да се обърне към НАТО и да поиска съвещание по силата на член 5 от договора. Съвсем естествено е в рамките на НАТО да бъде изработена обща политика за реакция и превенция на терористични атака. В това отношение общата ни политика засега куца.

На второ място бих определил ролята на ЕС. Евросъюзът би следвало да има обща политика по отношение на тероризма, но тя няма как да бъде изработена, докато липсва общата отбранителна политика на ЕС. Лисабонският договор предвижда такава обща политика, но за съжаление нито европейските лидери, нито госпожа Аштън в Брюксел са направили необходимото за създаване на обща европейска отбранителна политика".

Израел като част от ЕС?

"На трето място искам да подчертая, че Израел е една интегрална част от западната култура и западната политическа традиция, но за съжаление е твърде изолиран от Запада", казва Паси. Според него е нормално Израел да бъде поканен да започне преговори за сближаване и с перспектива членство в ЕС и НАТО.

---

Източник: www.dnevnik.bg

« Обратно към всички новини