Youtube Twitter Facebook

Новини

Соломон Паси: Дюнер-дипломацията се проваля

19.07.2012

"Никоя държава не е застрахована срещу подобен терористичен акт". Това каза в "Деянт започва" президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. Като пример той посочи атената на 11 септември 2001 година, когато видяхме, че дори и най-силната, най-мощната държава в света не е застрахована. "Такова нещо може да случи навсякъде, но това не е причина да бездействаме", подчерта Паси.

Според него предупрежденита още в началото на годината и от израелски официални лица, и от израелската преса, че има опасност за израелските туристи, които идват в България, са били подценени. 
"Шокираща за мен беше реакцията на премиера, който тогава каза, че тъй като в България се произвеждат много дюнери, ние сме застраховани от подобни терористични актове, т.е. дюнер-дипломацията на България в този момент мисля, че се проваля", изтъкна президентът на Атлантическия клуб.

Той апелира към представителите на управлението за малко повече примиреност, за малко повече задълбоченост, когато дойдат такива сигнали и малко по-малко публичност. "Дори и сега, за какво беше необходимо да се скупчат толкова много министри и президента, където са телевизионните камери. Десетки, милиона интервюта в тези случаи са контрапоридкуктивни", каза Паси.

Президентът на Атлантическия клуб очерта три конкретни политики, които биха могли да доведат до минимизиране на дългосрочния риск от терористични актове.

На първо място България трябва да поиска подкрепа от НАТО. Може да поиска консултации по чл. 5 от северноатлантичексия договор, тъй като България в момента е застрашена държава.

На второ място такива актове трябва да ни провокират и да катализират създаването на общата европейска отбрана. В рамките на ЕС ние се бавим твърде много със създаването на тази нова общоевропейска политика, изтъкна Паси.

На трето място - една мисия, с която Паси се е върнал от Израел миналата седмица. "Смятаме, че Израел е част от евроатлантическата политическа и демократична култура и съответно е необходимо Израел да бъде приобщен към организациите, които обединяват тези държави", заяви Паси. Трябва да започнат преговори за сближаване между Израел и ЕС, за сближаване между Израел и НАТО, за сближаване между Израел и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

---

Източни и видео: www.bnt.bg

« Обратно към всички новини