Youtube Twitter Facebook

Новини

Д-Р СОЛОМОН ПАСИ: ПОЛИТИЧЕСКИ ПОРТРЕТ, ПОПУЛЯРНИЯТ РИЦАР НА НЕПОПУЛЯРНИТЕ КАУЗИ

24.03.2009

Д-р Желю Желев, президент на Република България (1990–1997)
Д-р Любомир Иванов, президент на Атлантическия клуб в България

Срещата на високо равнище на НАТО през април 2009 г. по случай 60-ата годишнина на Алианса ще бъде момент за началото на големи и сериозни реформи в организацията, която съзря през последните 20 години след падането на Берлинската стена. Решаваща за успеха на тези реформи ще бъде фигурата на следващия Генерален секретар, който ще наследи Яп де Хоп Схефер, чийто мандат приключва през пролетта на 2009 г.

Един човек, който впечатляващо може да изпълни тази задача, идва от България. Това е д-р Соломон Паси, на 52 години, понастоящем председател на Комисията по външна политика на Народното събрание – пост, който заема от 2005 г.

Доказан деец и човек мечтател, с голям опит в областта на външната политика, международната мрежа, честен и преди всичко добър водач, д-р Паси предоставя правилната комбинация от качества, от които се нуждае Алиансът в този решителен период на трансформация.

Соломон и неговият Атлантически клуб посрещнаха в България стотици известни хора от чужбина, сред които държавни глави, министър-председатели, лауреати на Нобелови награди и военноначалници, всички генерални секретари от Вьорнер до Схефер, както и Вселенският патриарх Вартоломей, Папа Йоан Павел ІІ, Далай Лама и др.

Д-р Паси е първият европейски политик, който официално се обяви за излизане от Варшавския договор и за разширението на НАТО и ЕС на изток.През 1990 г., веднага след избирането му за депутат, той написа и предостави историческия законопроект за тази цел. Въпреки провала на неговото движение по това време, Соломон Паси прекара следващите 14 години неотклонно в преследване на своята мечта за едно НАТО от Тихия океан, през Атлантическия, та чак до Черно море и отвъд.

Заради способността му да печели съюзници дори за непопулярни каузи (когато се налага с приятелски морален натиск) пресата в България нарече Соломон Паси „Популярният рицар на непопулярните каузи“. Често пресата дори го нарича с прякорите „г-н НАТО“ и „г-н Афганистан“. След 19 години, посветени в служба на Алианса и плодотворно сътрудничество с всички генерални секретари на НАТО, администрации на Съединените щати и европейски правителства от 1990 г. насам, д-р Паси се научи как да поведе Алианса към една нова ера.

« Обратно към всички новини