Youtube Twitter Facebook

Новини

България отбелязва 10 години от посещението на Папа Йоан Павел II в България

14.06.2012

Папа Йоан Павел II никога не е вярвал, че България е замесена в атентата срещу него от 1981г..

Това каза бившият министър на външните работи на България,  д-р Соломон Паси, в интервю за Българското национално радио (БНР),  по повод  десетата годишнина от посещението на Йоан Павел II в България.

Паси обясни, че изказването е направено от главата на Римокатолическата църква, по време на посещението му в България през 2002г., при среща с бившия президент  Георги Първанов.

Според г-н Паси, визитата е била историческа за страната и изключително много е помогнала за подобряването на имиджа на България и връзката между Католическата и Източноправославната църква. Тя е сложила край и на спекулациите по повод „Българската следа” в покушението срещу папата.

В интервюто Соломон Паси отбеляза и голямата помощ на папа Йона Павел в преговорите за освобождаването на българските медици в Либия.

Той обясни, че подготовката за визитата е започнала още през 1994г. Това е било първото посещение на католически папа в страната, по покана на Българската католическа църква и българското правителство.

По повод историческото посещение Атлантическият клуб в България организира кръгла маса озаглвена: „ Йоан Павел II: Човекът, който промени света”.

--

Източник: www.novinite.com

 

« Обратно към всички новини