Youtube Twitter Facebook

Новини

Соломон Паси: България няма дългосрочна визия за бъдещето си

01.06.2012

"За съжаление България няма дългосрочни цели. Страната ни има нужда от 10 -1 5 годишен стратегически план за развитие". Това каза президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси по време на лекцията, която изнесе в комплекса "Вила Марциана" край Варна вчера. Тя бе организирана в рамките на проекта "Бъдещето на България", подкрепен от фондация "Конрад Аденауер".

Проектът представя серия от лекции на личности, които имат отношение и принос към бъдещето на страната. Основната цел е постигането на градивен диалог по тази тема, обясняват организаторите на събитието.

"През последните години, аз и колегите ми от Атлантическия клуб се стремяхме да създадем визия за бъдещето на България и да я реализираме, каза Соломон Паси. Приемането на България в Европейския съюз и НАТО беше трудна, но постигната цел. По-важни в момента са бъдещите цели. За съжаление след влизането си в Европейския съюз България няма дългосрочни проекти за развитието си".

По думите на Паси изключително важно е дали, след като формулират целите си, политиците са готови да платят и цената за постигането им. "През 1990 г., когато Великото Народно Събрание взе решението за кандидатстване  на страната ни за членство в НАТО, ние знаехме, че тръгваме по труден, тесен, опасен път, но бяхме решени да го сторим", каза председателят на Атлантическия клуб в България.

В лекцията си Паси обясни, че по време на преговорите за присъединяването на страната ни към НАТО са водени дълги и трудни дискусии със САЩ, по време на които България е  призовавана да демонтира ракетите SS 23, които според доктрината на Варшавския Договор са били предназначени за нападение над Истанбул.

"САЩ изискваше от нас първо да отстраним ракетите и после да преговаряме за членство, а ние – точно обратното", каза Соломон Паси. Той припомни и факта, че влизането на България в ЕС също е било предшествано от редица непопулярни мерки, като спиране на 3и и 4и блок на АЕЦ Козлодуй.

Като важен принос на България в световната политика през последните години Соломон Паси спомена участието на страната ни в международното усилилия за освобождаване на Ирак от Саддам Хюсеин.

Според Паси има пет стратегически цели, към които България трябва да се стреми през следващите 10 – 15 години. Това са присъединяването към клуба  на 40те най-качествени икономики  в света, отстояването на активна позиция в рамките на Европейския Съюз, реализация на страната ни в рамките на НАТО, дефинирането на качествено образование като приоритет и решаването на демографските проблеми, които стоят пред нацията.

Паси подчерта, че "качествена", не  е синоним на силна икономика, но за да бъде една икономика силна, тя трябва да бъде качествена. "В момента ние сме само зрители, каза той. Причината до някъде е в това, че не сме интегрирани достатъчно добре в Европейския Съюз, а това  е предпоставка за това да насочваме активно неговото развитие".

По думите на Соломон Паси България би трябвало да се специализира в определена ниша, която е от ключово значение за развитието на Европейския Съюз. Позитивен пример от последните години според него е активната роля при преговорите на Европейската Комисия с производителите на мобилни устройства за създаване на единно зарядно устройство. "Това е много важно решение, особено от екологична гледна точка, което ще доведе до милиони тонове по- малко отпадъци и вредни емисии, обясни Паси. България има реална възможност да стане говорител на Европейския Съюз по редица подобни теми".

Според председателя на Атлантическия клуб европейското образование продължава да е на ниско ниво в сравнение със световните стандарти, а българското е  лошо  на фона дори на европейското."Решенията за повишаване на нивото в тази област не са въпрос на пари, а на това как те бъдат харчени", каза в лекцията си Соломон Паси.

По мнението му решаването на демографския проблем е важно, както за националното самочувствие, така и за икономическото ни развитие. Според Паси в момента е на лице спешната нужда от разработването на програми, които да регулират процесите на емиграция и имиграция, на образование, на социална интеграция и икономическо развитие, за да бъде постигната по-добра демографска картина в България.  

Земеделието, образованието, човешкият морал на Българите, ограничаването на личната свобода бяха също сред темите, които гостите на лекцията поставиха на дискусия.

Всички лекции и дискусии, организирани в рамките на проекта "Бъдеще за България" ще бъдат документирани, за да стане възможно популяризирането на полезни практики и идеи за развитието на страната, обясниха организаторите на събитието.

---

Източник: www.dnevnik.bg

« Обратно към всички новини