Youtube Twitter Facebook

Новини

Икономическите сценарии за Гърция

22.05.2012

Политическите трусове в Гърция, които предизвикаха и икономическо земетресение, бяха една от горещите теми в „Денят започва". Според Соломон Паси класическите партии, които подкрепиха споразумението с Европейския съюз, ще си върнат мнозинството и ще могат да поемат управлението на Гърция в свои ръце. Той смята, че това е добрият сценарий за Гърция, за ЕС и най-вече за България.

Соломон Паси - председател на Атлантическия клуб в България:

- Ние трябва да гледаме на гръцката криза през призмата на българския интерес, на българската реалност. Засега виждам, че нашите институции наблюдават гръцката криза, както се наблюдава слънчево затъмнение - слагате си черни очила, вземате един телескоп и гледате едно нещо, което не можете да промените.  Соломон Паси изтъкна, че липсва стратегия за отношенията ни с Гърция в тези съдбовни моменти. Той посочи за пример Франция, която вече е изчислила, че ще загуби 500 млрд. евро, ако Гърция излезе от еврозоната.

Соломон Паси - председател на Атлантическия клуб в България:

- Не съм видял до този момент изчисленията на българските официални институции какво ще се случи с българската икономика, ако Гърция излезе от еврозоната или от ЕС. Какво ще стане например с българските работници, които работят в Гърция? Какво ще стане с паричните потоци, които ще бъдат спрени от Гърция към България при това положение. Ние бихме могли да разработим една стратегия да поканим гръцки капитали, гръцки бизнес, гръцки образовани хора да дойдат у нас да потърсят нови възможности. В Гърция има огромна експертиза по усвояване на еврофондовете - нещо, което го няма в България.  На свой ред икономистът Енил Хърсев изрази опасение, че излизайки от еврозоната, Гърция ще излезе и от Европейския съюз.

Елим Хърсев - икономист:

- Ако Гърция демонстрира договорите едностранно със своите кредитори, тя не би могла да остане и в Европейския съюз, не би могла да изпълнява задълженията на страна-членка. Формално може гръцкото знаме да продължи да се вее пред централата на ЕС в Брюксел, но на практика страната ще бъде откъсната от всички общности в рамките на ЕС, в това число и от еврозоната.  "Наистина бяха подценени изборите на 6 май и от европейските политици, и от самите гръцки партии", допълни икономистът Георги Ангелов.  Според него това няма да се случи на следващите избори. "Има ясна мобилизация, има ясни сигнали, включително от Г-8, които казаха - искаме Гърция да остане, но все пак да се държи като член на еврозоната", подчера Ангелов.

------

Източник: www.bnt.bg

« Обратно към всички новини