Youtube Twitter Facebook

Новини

Новинарски агенции подкрепиха номинацията на Паси за Генерален секретар на НАТО

23.03.2009

На 9 март новинарски агенции от региона на Балканите, Черно море и Кавказ изпратиха открито писмо до президента на САЩ Барак Обама в подкрепа на кандидатурата на бившия външен министър на България и настоящ председател на Комисията по външна политика на Народното събрание Соломон Паси. Писмото подписаха генералните директори на АзерТак (Азербайджан), БТА, ГНХ (Грузия), Молдпрес Нюз Ейджънси (Молдова), УКРИНФОРМ (Украйна) и хърватската новинарска агенция ХИНА.

В писмото се казва:

„На 60 години НАТО има проблем със своя образ, но не се нуждае от грим или козметични операции. НАТО се нуждае от подмладяване, както и от човек, който да подобри представата за него - посветен и способен на това човек, който да направи Алианса открит за широката общественост, със заслужено възхищение“.

„Започвайки от 1990 г., Соломон Паси посвети 14 години от живота си да вкара България в НАТО, 8 години да я вкара в Антарктическия договор (като признание за усилията му един връх на Антарктида бе кръстен на него) и 7 години да постигне разполагането на американски военни бази у нас“.

„Г-н Президент,
Комбинацията от Вашата популярност в Европа и вятърът на промяната, който ще върне обратно Франция във военната структура на НАТО, създава уникален момент за трансатлантическо обединение и обединение между НАТО и ЕС“.

„Днес, през 2009 г., НАТО е „бременно“ с реформи. Следователно се нуждае от човек с въображение и способност да бъде водач не само за да ги предостави, но и да осигури правителствена, парламентарна и публична подкрепа за тях. Соломон (в превод от иврит „мироносец“) Паси (от арабски - жител на град Фез) подхожда идеално на това описание“.

„Номинирайки д-р Паси, българското правителство предлага на НАТО 2 в 1: него и съпругата му Гергана Паси (преди Грънчарова) - министър по европейските въпроси на България, която е ценна за проевропейската насока. Тя със сигурност ще бъде скритото му оръжие за превръщането на невъзможните атлантически мисии в европейски възможни“.

« Обратно към всички новини