Youtube Twitter Facebook

Новини

„Актуални проблеми в националното и международното космическо право: коментар и източници”, официално представяне на книгата от проф. Александър Янков, д-р Соломон Паси, г-н Станимир Илчев, г-н Красимир Божанов и г-ца Рада Попова

24.02.2012

На 24 февруари 2012 г. Атлантическият клуб в България организира в сградата на Представителството на Европейската комисия в България официалното представяне на книгата „Актуалните проблеми в националното и международното космическо право: коментар и източници” от проф. Александър Янков, д-р Соломон Паси, г-н Станимир Илчев, г-н Красимир Божанов и г-ца Рада Попова.

Съавтор на книгата e проф. Стивън Фрийланд от Австралия – един от най-изтъкнатите международни специалисти в тази сфера и професор по международно право в университета на Западен Сидни в Австралия. Книгата е  финансирана от Алианса на Либералите и Демократите за Европа /АЛДЕ/ и реализирана от Атлантическия клуб в България с подкрепата на Фонда за научни изследвания към Министервството на образованието,  младежта и науката. Тя започва с кратко описание на съдържанието написано от Станимир Илчев - евродепутат от НДСВ в групата на АЛДЕ. В него той представя идеята за ключовата роля на космическите приложения в съвременния свят, която съответно създава необходимостта от правно регулиране на човешката дейност. Книгата се фокусира върху въпросите за мястото на космическото право в международното и връзките с морското право, както и върху юридическите спорни въпроси около съвременните космически дейности.

Представянето беше открито от президента на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси, който благодари за съдействието на институциите, подкрепили издаването на книгата и за приноса на доайена на българското международно право проф. Александър Янков. Той подчерта редица инициативи на Атлантическия клуб в подкрепа на овладяването на световните природни ресурси като българското участие в изследването на Южния полюс, включване на България в Европейската Космическа Агенция и др. Последната инициатива на д-р Паси е изпращането на български космонавт в Космоса с екип на НАСА. Г-н Станимир Илчев допълни, че завладяването и изследването на Космоса от човека е от огромно значение в съвременния свят и България трябва активно да се включи.

Проф. Янков обясни, че е необходимо да се направи взаимовръзката между актуалните проблеми на космическото право и тези на морското право. Тя може да бъде намерена в редица международни договори и конвенции като Декларацията за правните принципи на космическото пространство, Договорът за космическото пространство, Конвенцията за регистрация на обекти, изстрелвани в космическото пространство.

Г-ца Рада Попова, която е специализант по космическо право във Виена и е работила през 2010 г. в Службата по космически въпроси на ООН, сподели опасенията относно замърсяването на космическото пространство. В резултат на човешката дейност около Земята вече се движат милиони частици, които застрашават съществуващите космически конструкции, както и морските спътници, които осигуряват корабоплаването. Д-р Соломон Паси допълни , че швейцарски учени разработват събирачи на отпадъци в Космоса.

Краят на представянето на книгата беше сложен с поглед към бъдещето и към съвместните усилия в опазването на космическото пространство.

« Обратно към всички новини