Youtube Twitter Facebook

Новини

Соломон Паси: България трябва да има смелостта да бъде стратегически съюзник на САЩ

07.02.2012

Непосредствено след приключването на срещата между американския държавен секретар Хилъри Клинтън с висшите български държавници, президентът на Българския атлантически клуб Соломон Паси направи специално за телевизия "Европа" кратък анализ на темите, които са били дискутирани по време на визитата на Клинтън, както и на българо-американските отношения като цяло.

"Потенциалът на отношенията ни е далеч по-голям, смятам, че България трябва да има въображението и смелостта да стане стратегически съюзник от най-близката орбита на Съединените щати" - заяви Паси. Той подчерта, че темите, които са били предмет на разговори с Хилъри Клинтън, са били напълно предвидими, и изрази съжаление, че не са били проведени дискусии на високо ниво относно отпадането на визите за българи.

"При визитата се видя, че имаме прекрасни отношения със САЩ, но не успяваме да ги използваме. Те много добре поставят своите приоритети на масата за преговори и най-често стигаме до общия интерес. Така ще стане и с шистовия газ" - смята Соломон Паси.

Соломон Паси отхвърли твърденията, че визитата на Хилъри Клинтън в София е пряко свързана с мораториума, който правителството наложи на проучването и добива на шистов газ. Въпреки това дипломатът не отхвърли възможността именно посещението на американския държавен секретар впоследствие да се окаже повратна точка в преговорите на страната ни с "Шеврон".--

---

Източник: www.ekipnews.com

« Обратно към всички новини