Youtube Twitter Facebook

Новини

Паси: Няма да ни приемат в Шенген преди октомври

08.01.2011

България едва ли ще бъде приета в Шенген преди октомври тази година. Още повече, че Германия и Франция категорично изразиха позицията си против влизането ни в Шенгенското пространство.
Според бившия министър на външните работи Соломон Паси присъединяването ни към Шенген е въпрос на време и естествена крачка по пътя на пълната ни европейската интеграция.

"Желанието ни да станем част от Шенген е напълно естествено продължение на евроинтеграцията. Правителството прави сериозни стъпки, за да изпълни техническите параметри и това ще стане факт един ден", каза Паси пред ТВ Европа.

Въпреки активните действия на българското правителство в тази посока, Франция и Германия преценяват като "преждевременно" да се разреши влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство през март 2011 г.

Въпросът е защо? Според Паси въпросът далеч не е само в изпълнението на техническите предпоставки.

"Основни не са техническите параметри, а политическите аспекти и в това отношение правителството се предовери и остана изненадано, когато френският президент излезе и каза ние имаме нещо против...Всичко е политика в ЕС", смята бившият министър на външните работи.

Според европейските дипломати отлагане на приемането ни в Шенгенското пространство не трябва да се преживява като санкция. Гърция бе отлагана трикратно по искане на Германия, преди да бъде приета в крайна сметка.

--

Източник: www.frognews.bg

« Обратно към всички новини