Youtube Twitter Facebook

Новини

Паси иска да пратим наш космонавт с екип на НАСА

02.02.2012

Трябва да си сътрудничим със САЩ в космическите дела, смята ексминистърът.

Президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси предложи да изпратим български космонавт с екип на НАСА в орбита.

"Ако правителството наистина не може да формулира приоритетите си в Америка, бих предложил нещо друго, което може би не е толкова структурно важно, но е особено видимо и би било логично продължение на десетилетните български традиции. Това е изпращане на български космонавт с екип на НАСА в орбита", обясни Паси в интервю за БТА.

"Сътрудничеството между България и САЩ в областта на космическите дела би трябвало да доведе до нови форми на интеграция в новите технологии. Това е нещо, от което България истински се нуждае", допълва той.

Той коментира и свалянето на американските визи за българите.

"Това наистина е добро да се  случи, но аз в никакъв случай не мога да го нарека космически приоритет. Това е един технически въпрос, който беше редно за 10 години да бъде решен", посочи Паси.

Нещо повече, преди 10 години той звучеше революционно и невероятно, докато днес огромна част от европейските държави се радват на такава облага. Това, че ние я нямаме, говори много повече за некадърност на преговорите от наша страна, отколкото за американско нежелание", коментира Соломон Паси

Източник: www.dnes.bg


« Обратно към всички новини