Youtube Twitter Facebook

Новини

Соломон Паси може да се окаже чудодейното решение за поста Генерален секретар на НАТО

19.03.2009

Соломон Паси може да се окаже чудодейното решение за поста Генерален секретар на НАТО - пише в своя 825 брой вестник „Нова Европа“. В статия, озаглавена „Военни маневри - търсят се лидери за ЕС и НАТО“, изданието посочва възможните кандидати за Генерален секретар на Алианса – датския министър-председател Андерс Фог Расмусен, бившия полски министър на отбраната Радек Шикорски и председателя на Комисията по външна политика на Народното събрание на България Соломон Паси. Изданието споделя още, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу също проявява интерес към поста.

„Андерс Фог Расмусен се счита за най-вероятния кандидат за поста Генерален секретар на НАТО. Все пак кандидатурата му може да срещне ветото на Турция по две причини ... - кризата в отношенията между Дания и мюсюлманския свят, предизвикана от публикациите в датските медии на обидните карикатури на Мохамед ... и откритата подкрепа на неговото правителство на Кюрдската работническа партия - организация, забранена от турските власти заради терористична дейност“.

„Друг кандидат е бившият полски министър на отбраната Радек Шикорски. В условията на новото разбиране за „пренастройка“ на отношенията на САЩ с Русия има някои резерви от страна на Вашингтон. Тези резерви се основават на схващането, че назначаването на поляк на най-висшата политическа позиция в НАТО може да подразни Русия и да създаде нежелано напрежение“.

„И на последно място, но не и по важност, е Соломон Паси, виден български политик, който е много продуктивен и ориентиран към постигане на резултати. Имайки предвид обстоятелствата, Паси може да се окаже чудодейно решение, в случай че съюзниците не постигнат консенсус“.

Това са коментарите, направени в статията, за тримата кандидати от Дания, Полша и България.


Цялата статия можете да прочетете на: http://www.neurope.eu/images/issues/825.pdf.

« Обратно към всички новини