Youtube Twitter Facebook

Новини

Соломон Паси откри Месеца на Америка в Кърджали

01.02.2012

"Естественото развитие на южните Родопи е към Бяло море.Затова е нужна нова инфраструктура и трябва да се наблегне  на връзките със северна Гърция,  защото това може икономически да промени региона." Това заяви  председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси  в Кърджали. Той откри с лекция тема „Америка и България – за бизнеса и младите хора“ Месеца на Америка в Кърджали.
Присъстваха  областният управител Иванка Таушанова, кметът Хасан Азис, представители на бизнеса, общественици, неправителствени организации, ученици.
Като външен министър си дадох сметка колко малко са на брой пресечните  ни точки  с Гърция –  граничните пунктове. След освобождението сме имали 68 митници, а през 2000 г . само 20 гранични пункта. Затова насочих усилията си към  удвояване на пунктовете ни по границата. И така до пълното премахване на границите между балканските държави,  защото имаме нужда от повече интеграция.
Соломон Паси подчерта, че отношенията на България  с която и да е  държава,  се определят от отношенията народ  -  народ , а не правителство   – правителство. Ние имаме забележителни отношения със САЩ и те стигнаха своята кулминация след като се присъединихме към НАТО и с  отварянето на американски бази на наша територия.
За Америка има едно важно правило -  че бизнесът следва военните и малко след това беше реализирана най голямата американска инвестиция у нас в  мини Марица- изток. Изказа своята благодарност на дружеството в Кърджали за пионерските действия ,  и подчерта, че без тях отношенията нямаше да бъдат такива,  каквито са  сега.  Впечатлих се от близката връзка  на региона с Америка, каза Паси.
Кърджали е много свързан с Америка. В най-тежките години на прехода тук са получавани огромни помощи, особено от животоспасяващи медикаменти и от медицинска апаратура за болницата. Десетки са и доброволците от Корпуса на мира, работили в града и региона, много са и местните специалисти, преминали през обучения в Америка, посочи председателката на дружеството „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова. Дружеството дава своя принос, гради мостове и спомага за новата визия на Кърджали като отворен към света град. И настоящият месец на Америка е насочен в тази посока, добави Иванова.
Като кмет за мен е удоволствие да открия Месеца на Америка, обърна се към присъстващите  Хасан Азис. Ако САЩ последователно са развивали своята политика по отношение на нашата страна,  то в България има едно дружество,  което неотменно провежда своята  мисия. А Кърджали  е един от градовете с най-много значими  американски символи в страната. Месеца на Америка се случва именно в 100 годишната история на града ни, в тези сто години  двадесет са свързани с отношенията между двата народа, подчерта Хасан Азис.
Поздравявам дружеството за инициативата  за  първи път да бъде проведен Месец на Америка в Кърджали, каза областният управител  Иванка Таушанова и изрази надежда това да стане добра традиция.
Така се връщаме към основните ценности,  които тази цивилизация е завещала на съвременния свят като първата демокрация, които имаме в дълг да утвърждаваме, добави Таушанова.
Проявата е организирана от местното дружество „Приятели на САЩ“ и Клуба на американските възпитаници /US Alumni Club/ със съдействието на Посолството на САЩ в София и община Кърджали. Партньори са Атлантическият клуб, Корпусът на мира, Комисия Фулбрайт, Фондация Приятели на Чикаго, вестник „Нов живот“ др.

Източник: www.rodopipress.info

« Обратно към всички новини