Youtube Twitter Facebook

Новини

Българско приложение помага да намерим свободен Wi Fi

31.01.2012

Инициаторите на кампанията "Освободи интернет" представиха ново приложение за смартфони, което улеснява намирането на зони за свободен достъп до интернет. То е разработено за мобилните операционни системи Android и iOS и е достъпно под името "Free Internet".


Приложението помага на потребителите да локализират най-близките до тях свободни Wi Fi зони и ги ориентира как да стигнат до тях. При първоначалната инсталация програмата сваля и цялата база данни, така че не се нуждае от връзка с интернет, за да провери къде са най-близките хотспотове.

Приложението позволява добавянето и на нови хотспотове от страна на потребителите, като целта е да се съберат всички свободни точки за достъп до интернет в рамките на България на едно място. Приложението е свързано със сайта на инициативата www.osvobodiinternet.com, така че всяка промяна се отразява и на двете платформи.

Инициативата "Освободи интернет" беше стартирана през октомври 2011 г. от група интернет ентусиасти. Нейната цел беше да превърне България в най-голямата безплатна WiFi зона в Европа в рамките на един ден – 29 октомври 2011 г., рождения ден на интернет.

В резултат на 29 октомври в България бяха освободени над 1700 Wi-Fi връзки. В момента кампанията продължава със съдействието на телекомуникационния оператор "Виваком", Атлантическия клуб и маркетинговата агенция "Публисис МАРК груп". Версията за Android на "Освободи интернет" ще бъде инсталирана предварително на всички смартфони с операционната система, продавани от "Виваком".

Телекомът от две години развива стратегия за повсеместно разпространение на безжичен Wi Fi достъп в цялата страна. Компанията има над 2000 точки, където всеки потребител, който има необходимост от достъп до световната мрежа, може да влезе в интернет, без да плаща за трафика, който генерира. Очаква се до края на 2012 г. свободните WiFi точки на "Виваком" да станат 3000.

През 2012 г. приоритет на проекта  "Освободи интернет" ще бъде включването на всички общини в България, които активно да съдействат за предоставянето на свободен интернет достъп, следвайки стратегията "Европа 2020", казаха организаторите. В случай че кампанията бъде отчетена като успешна, тя ще бъде предложена на европейско ниво, каза Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.

Видео от летище София, посветено на свободния интернет, може да гледате тук.

----

Източник: www.dnevnik.bg

На снимката: Част от организаторите на проекта "Освободи интернет" (от ляво надясно): Христо Ласков, Публисис МАРК Груп, Николай Неделчев – Изпълнителен директор, Публисис МАРК Груп, Димитър Танков – Мениджър Дейта и интернет услуги във Виваком, Соломон Паси – Президент на Атлантическия клуб в България, Атанас Райков – Мениджър Мобилни услуги, Виваком.

« Обратно към всички новини