Youtube Twitter Facebook

Новини

Световната дипломация и скандала с Уикилийкс в ”Свободна зона”

02.12.2010

Сломона Паси: Вероятността ЕС да се разпадне е колкото Луната да ти падне в двора
По две важни теми, свързани с външната политика на България, водещият на „Свободна зона” по ТВ+ Георги Коритаров събра двама бивши външни министри – Румяна Желева и Соломон Паси. Едната важна тема е от каква реформа се нуждае българската дипломация, а другата – заплашена ли е световната дипломация от скандала с Уикилийкс.

В студиото на „Свободна зона” Соломон Паси подчерта, че въпросът за реформата във външната ни политика е много важен. Както споменава и в свой материал за национален ежедневник, България би трябвало да се възползва във външнополитическо отношение от факти като това, че Китай почита държавата ни като втората в света, признала Китайската Народна Република и това, че в България хиляди студенти от Виетнам, Азия, Африка, Арабския свят и Латинска Америка са получили своето образование тук и страните им са благодарни за това. В това отношение Румяна Желева подкрепи Паси като му благодари, че поставя въпроса за реформите във външната политика, дава стратегически поглед върху тях, както и повод за дебат, извън институциите. „Има сериозен дисонанс между българската външна политика и външноикономическата политика на България – Министерство на външните работи би трябвало да се трансформира в Министерство на външните и външноикономическите политики. Налице е вакуум в приоритетите ни след членството ни в ЕС и НАТО.  Българската дипломация няма ясна физиономия, извън ЕС – не е ясно какво се случва на международен терен”, сподели част от идеите си за реформа във външната политика Паси. 

По темата за скандала със секретните документи, които публикува сайтът Уикилийкс, Паси коментира, че случилото се поставя въпроса за това в какво общество живеем. „Поради тази причина НАТО обяви темата за киберпрозрачността като приоритет. Ще живеем в общество на хиперпрозрачност, където всеки ще знае всичко за всекиго. От самото си раждане всеки човек ще има нещо като баркод и така ще се знае къде точно се намира във всеки един момент. Ще има по-висш слой тайни, а следващата голяма битка ще е битката между компютрите”, заяви в ефира на ТВ+ Паси. По този въпрос Румяна Желева допълни, че освен че скандалът с Уикиликс поставя въпроса за това в какво общество живеем, отваря и още два плана – за сигурността на информацията и достъпа до нея и за професионалното правене на дипломация.

Зрителският интерес към темите и гостите в „Свободна зона” вчера не бе никак малък. Един от зрителите попита какво би сле случило с България, ако ЕС се разпадне. Според Желева, разпадът на ЕС би се случил много трудно, защото самият съюз представлявал обединение на съюзи. От своя страна Паси добави, че вероятността ЕС да се разпадне е колкото Луната да ти падне в двора.


По отношение на членството на Турция в ЕС и Желева, и Паси коментираха, че позицията на България трябва да се изкристализира. „Въпросът трябва ли Турция да бъде член на ЕС или не не е правилно зададен. Въпросът е искаме ли ние Турция да се реформира така, че да стане член на ЕС”, каза Паси. По думите му през 2004 г. е била установена позицията на България по отношение на това – България подкрепя всички свои страни-съседки да бъдат членове на организациите, на които нашата държава е член. Оттогава досега, по думите на Паси, друга позиция не е била представяна.

« Обратно към всички новини