Youtube Twitter Facebook

Новини

Да освободим интернет достъпа за всички българи

29.10.2011

Със свободен достъп до интернет в повече от 1600 WiFi зони (хотспотове) на 29 октомври България отбелязва 42-ия рожден ден на интернет. Инициативата „Освободи интернет” започват група интернет-ентусиасти, чиято цел е България да се превърне в най-голямата зона със свободен WiFi достъп до интернет в Европа. Те отправиха призив към организации, компании и граждани да отворят WiFi връзките си за свободен достъп за всички на 29 октомври. В подкрепа на инициативата, която активно присъства в он-лайн пространството през последните две седмици, се включиха президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, пзпълнителният директор на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов, режисьорът Илиян Джевелеков и Николай Неделчев - изпълнителен директор на Публисис МАРК Груп.

Инициативата  се радва на подкрепата на различни медии, блогъри, компании, популярни лица и много граждани, които регистрираха на специална он-лайн карта своите свободни за достъп WiFi зони (http://osvobodiinternet.com). Идеята излезе от границите на България и на картата на свободния интернет, в сайта на инициативата, вече могат да се видят хотспотове с безплатен достъп до WiFi интернет в Германия, Косово, Македония, Полша, Сърбия, Франция, Холандия и Хърватия.

Всеки, който иска да подкрепи инициативата, може да остави свободен канал за достъп до интернет и след 29 октомври, така че България да се превърне в мястото с най-лесен достъп до глобалната мрежа. Така ще дадем възможност на всеки желаещ да стане част от света, благодарение на скъсените времеви и пространствени разстояния, които интернет ни предоставя, казват организаторите. На сайта на инициативата могат да се намерят линкове към различни видео инструкции за освобождаване на достъпа до интернет. 

Инициативата  се ползва със специалната подкрепа на Атлантическия клуб и Паневропейски  съюз – България. Техните председатели Соломон и Гергана Паси превърнаха свободния достъп до мрежата в своя кауза, като изпратиха открито писмо до Европейската комисия през юни 2011 г. за достъп до интернет на територията на Европа. Според тях достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги. 

„Освободи интернет“ е инициатива на група ентусиасти от групата за маркетингови комуникации Публисис МАРК Груп -  DigitalTribe, за които работата, забавлението и присъствието в интернет е не само необходимост, но и начин на живот. Вярваме, че достъпът до интернет (на обществени места, но и не само) трябва да бъде свободен за всеки, защото в контекста на 21 век правото да ползваш интернет се утвърждава като неизменно човешко право, казват те.

----

Източник:

http://www.sportal.bg

« Обратно към всички новини