Youtube Twitter Facebook

Новини

АЕЦ "Козлодуй" - безопасна

12.11.2011

Резултатите от стрес-тестовете на АЕЦ "Козлодуй" показват, че централата отговаря на най-строгите изисквания за безопасност. До 5 месеца АЕЦ "Козлодуй" ще закупи и разположи 2 отделни генератора, които да захранват при авария енергоблоковете. Това ще гарантира, че при авария на ел. захранването, реакторите няма станат неуправляеми.

По инициатива на Атлантическия клуб и представители на ядрената индустрия у нас, ръководството на АЕЦ "Козлодуй" представи на вниманието на 15 дипломатически мисии, акредитирани в страната предварителните резултати от стрес-тестовете на централата. 

Според Александър Николов - изп. директор на АЕЦ "Козлодуй", тестовете отчитат, че нашата централа правилно е изчислена да издържи на сеизмична активност от 7-ма степен по скалата на Рихтер. Затова и няма предписания да се инвестира в допълнителни мерки, които да гарантират по-голям резерв на безопасност при земетресения в района на централата.

Председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси сподели, че някои европейски страни, които спряха ядрените си програми след разрушителното цунами в Япония, нямат алтернатива за по-евтин енергиен ресурс и скоро ще се върнат към старите си проекти.


Ядрените експерти припомниха на форума, че не са против политиката на "зелените" еко-сдружения да опазят природата, но просто очакват от тях адекватни предложения за алтернативна доставка на енергия.


В подкрепа на тази мрачна прогноза за повишаването на цената на тока у нас в следващите няколко години министърът на икономиката Трайчо Трайков призна, че и цената на природния газ тръгва рязко нагоре до края на годината. Заради по-високите цени на "Газпром Булгаргаз" ще поиска двуцифрено увеличение на цената на газа до края на годината.

----------------

Видео материалът е достъпен в секция видео.

« Обратно към всички новини