Youtube Twitter Facebook

Новини

Арабската пролет - какво се случи и до какво доведе

08.11.2011

Арабската пролет - какво всъщност се случи и какво означават събитията в Северна Африка и Близкия изток, които преди близо година отприщиха вълна на протести и социални промени? Отговор на тези въпроси потърсиха дипломати, журналисти и общественици - участници в международна конференция, организирана от Атлантическия клуб в България.

Арабската пролет променя света и България трябва да си даде сметка къде е мястото й в тези промени, смята президентът на българския Атлантически клуб Соломон Паси:

- Промяната в Северна Африка и Близкия изток дава огромни възможности за българския бизнес, за

възстановяване на отношенията, които съществуваха в продължение на десетилетия между България и Ислямския свят.

Политиците и анализаторите на региона проспаха факта, че там се формират предпоставки за сериозни

социални, а и икономически промени, беше едно от най-често споделяните мнения на форума. Диктаторските и авторитарните режими подцениха демографската промяна в техните държави - голяма част от населението там са млади, образовани хора със свободно мислене.

Липсата на перспектива пред младото поколение, икономическата стагнация и възхода на новите медии се оказаха три от решаващите фактори за арабската пролет.

Участниците в дискусионните панели по време на конференцията прокараха известна нишка на предаване на щафетата от Арабската пролет, от бунта срещу авторитаризма към други вълнения, които вече са част от механизма на демокрацията - от протестното движение срещу икономическите проблеми в Испания, започнало още през май, през демонстрациите в Израел срещу цените на жилищата до инициативата "Окупирай Уолстрийт". Тя тръгна през септември от Съединените щати, на бързо се прехвърли в Европа и дори стигна и Нова Зеландия.

Сюзън Сатън - заместник-посланик на САЩ в България:
- Преди всичко навсякъде по света хората споделят едни и същи ценности. За мен последиците от Арабската пролет са в това да видим, че границите, които ни разделят, са по-маловажни от това, което ни сближава.

---------------------------------------------

Източник: БНТ

Целият репортаж може да проследите от видеото достъпно във видео секцията

« Обратно към всички новини