Youtube Twitter Facebook

Новини

Паси предлага: Нямаш безжичен интернет, не ти дават акт 16

23.09.2011

Безплатният интернет да е част от изискванията, за да се издава от общините у нас акт 16 на заведения, хотели, обществени и големи бизнес сгради. Това предлагат бившите ни министри на външните работи и европейските въпроси Соломон Паси и Гергана Паси.

Идеята е част от тяхна инициатива за осигуряване на универсален достъп до WiFi във всички населени места в страната. Наскоро двамата изпратиха писмо до Европейската комисия с настояване на обществените места в ЕС да има гарантиран, безплатен безжичен и кабелен интернет. Според тях WiFi трябва да е нова свобода на ЕС наред със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.

Според Паси услугата интернет у нас трябва да се третира, както електричеството и водата. Той смята, че заведенията трябва да предоставят компютри на клиентите, а не всеки да носи лаптоп.

“България е пета в света по качество на интернет. Защо да не развием това постижение и да се похвалим с него”, мотивира се пред “Труд” Соломон Паси. Според него за първите общини, които въведат безплатен интернет, може да се въведе и награда.

Гергана и Соломон Паси ще обсъдят идеята си със сдружението на общините и интернет обществото, за да се намери начин идеята да бъде облечена в законова форма. Много кметове на обезлюдяващи се райони подкрепят идеята, каза още Паси.

Предложиха и общо зарядно

Гергана и Соломон Паси са автори и на идеята за универсалното зарядно устройство в ЕС. Те я лансираха още през 2008 г., а предложението им бе възприета от Европейската комисия. А през февруари 2009 г. конгресът на Световната GSM асоциация (GSMA) и 17 водещи мобилни оператори решиха да приложат единен стандарт при производството на зарядни устройства за всички нови видове мобилни телефони. На форума бе прието това да стане през 2012 година.

« Обратно към всички новини