Youtube Twitter Facebook

Новини

Отвъд образа на диктатора Муамар Кадафи

21.10.2011

Бившият министър на външните работи Соломон Паси е сред малцината българи, които са разговаряли на четири очи с покойния либийски лидер Муамар Кадафи.

Пред TV7 Соломон Паси сподели, че смъртта на либийския диктатор не му носи радост, защото така Кадафи няма да бъде изправен пред международен трибунал и съден справедливо.

По думите на Паси, убийството на Муамар Кадафи е по-скоро самоубийство, самият той е избрал да умре като предшествениците си Саддам Хюсеин, Осама бин Ладен и Слободан Милошевич.

Такава съдба очаква и малкото останали диктатори по света, като сирийския лидер Башар Асад. Дните им са преброени, категоричен е бившият външен министър, защото развитието на технологиите, интернет и социалните мрежи освобождават народите от информационно затъмнение. А свободната комуникация разчупва оковите на всяка диктатура.

Ето и част от разговора, а целото видео може да проследите на: http://tv7.bg/news/1386082.html

Въпрос: Добър вечер господин Паси. Вие сте човек, който три пъти е разговарял лично с Муамар Кадафи. Какъв човек беше покойният либийски лидер отвъд образа на диктатора, макар и в дипломатически разговори?

Соломон Паси: Първо искам да кажа, че аз не се зарадвах на новината за неговата смърт, много повече щях да се радвам да го видя изправен пред един международен трибунал, тъй като от Нюрнберг насам това е начинът да се дава възмездие на всички диктатори. Още повече, че България спечели една дипломатическа, макар и трудна и дълга, победа срещу Кадафи, така че ние нямаме причина да вдигаме знамена от радост след това събитие. Кадафи беше наистина един интересен човек, ако трябва да го опиша с една дума той беше мегаломан. Той вярваше в големи идеи, имаше големи проекти, но много рядко беше последователен при осъществяването им. Във всеки случай аз не мога да кажа дали това беше убийство или самоубийство, защото той практически избра да умре по същия жалък начин, по който умряха и Садам Хюсейн, Бин Ладен, Милошевич и може би първият от тази серия диктатори, който беше убит по такъв зверски начин – Николае Чаушеску през 1989г.

Въпрос: Каква е причината да се стигне именно дотук? Не е тайна, че Кадафи се радваше на топли отношения със Запада дълги години, сякаш самият той не вярваше, че ще се развият така нещата.

Соломон Паси: Западът наистина в огромна степен изгради Кадафи такъв какъвто го познавахме, но днес няма нито един западен лидер, който да каже “Аз бях един от тези, които изградиха Кадафи”. Наистина това е съдбата на диктаторите, защото развитието на технологиите, на Фейсбук, на интернет не им позволява вече да държат народите си в тъмнина, в информационно затъмнение, а именно информацията е тази, която разчупва оковите на диктатурата. Всички следващи диктатори, като сирийския например, трябва да знаят, че дните им са преброени и за вбъдеще светът ще позволява за много по-кратко време, много по-малко диктатори да тероризират собствените си народи.

Да наистина съжалявам, защото вярвам в обединените усилия на международната общност. Така може да се получи възмездие, така може да се получи информация, защото в момента част от хората, които идват на власт ще се опитат да скрият част от истината, защото те бяха съучастници на Кадафи и в момента те се опитват да се дистанцират от него. За нас като българи също има една много интересна тема, тази за българските медици в Либия. Дали сега, когато бъде признат Преходния Национален Съвет, ние ще поискаме от ЕС да каже, че този Национален съвет категорично се разграничава от Кадафи и обявява българските медици за напълно невинни, каквито те са, защото някъде четох, че според Преходния Съвет Кадафи е виновен само, че е накарал медиците ни да извършат черното дело.

----------------------------------------------------

Видеото е достъпно във видео секцията.

« Обратно към всички новини