Youtube Twitter Facebook

Новини

Ректорът проф. Иван Мирчев: Университетът в България е българския Оксфорд

28.09.2011

35-годишният юбилей на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград (ЮЗУ) бе представен официално в Хотел "Шератон" в София вчера, 27 октомври. На въпрос защо Благоевград празнува в София още при откриването отговори ректорът на университета проф. д-р Иван Мирчев: "Убеди ме г-н Соломон Паси, който е доктор хонориус кауза на нашия университет, защото и Атлантическият клуб, и дипломатическото тяло са по-близо тук (б.а. в София), отколкото в Благоевград... Форматът и мястото на тази среща са много естествени, защото онова, което правят дипломатите тук на Балканите е същото, което правим ние в университета в Благоевград. Тогава, когато политиците и военните объркат нещо в някоя точка по света, тогава културата, образованието и науката са най-бързите, най-устойчивите и най-лесните мостове, които могат да бъдат хвърлени за разбирателство и сътрудничество между различни народи и етноси...".


Именно такава важна мисия, според проф. Мирчев, е провел благоевградският университет в историята си. За пример разказа как при кръвопролитните военни действия у западните ни съседи в общежитието на ЮЗУ в една стая живели трима младежи – сърбин, босненец и хърватин. Учели и се забавлявали заедно и след четири години си тръгнали като приятели, прозрели ценностите за оцеляване на човечеството. Проф. Мирчев подчерта, че много преди 2007 г. се е чувствал гражданин на ЕС, защото "българското образование и култура винаги са били над средното европейско равнище" и как му е еднакво приятно и с еднаква гордост сяда да пие кафе в Охрид или в Струга със свои бивши македонски и албански студенти. 
И заключи, че Благоевград много прилича на Оксфорд: "Вярно е, че населението ни е по-малко от това на Оксфорд, че реката ни Струма е по-малка, но пък и ние като Оксфорд имаме два университета и един колеж. Имаме и много разлики още, но и сериозни амбиции и добра основа за сериозно бъдеще..."
Като показател за международна оценка проф. Мирчев посочи 55-те табели, закачени на сградата на университета с флаговете на онези държави, чиито посланици са го посещавали и то не формално, а по конкретни проекти.


Президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси разкри, че от студент във втори курс е изпитвал вътрешна потребност да следи развитието на ЮЗУ, когато първоначално в Благоевград (б.а. през 1976 г.) е бил разкрит филиал на Софийския университет със специално ядро по неговата специалност "педагогическа логика". Г-н Паси хареса сравнението на Благоевград с Оксфорд, което направи проф. Мирчев : "Зачудих се единствено кой тогава ще играе ролята на Кеймбридж!?"
И припомни, че приликите между тези два образователни колоса на Великобритания са възпитанието и нивото на познание на студентите им, както и множеството нобелови награди, а споровете кой е по-по-най  разрешават традиционно на ежегодно състезание по гребане. "Много бих се радвал ако днешният рожден ден стане повод за едно ново състезание, едно ново начинание, по гребане между отборите на Югозападния университет и на някой друг наш университетски център..."


Генезисът на 35-годишната еволюция на Югозападният университет и добрите практики в него бяха представени от заместник декана проф. Добринка Георгиева. 
Историята му датира от 1975 г., когато с указ на МС е създаден филиал на Софийския университет в Благоевград, но летоброенето му стартира от 1976 г. когато е постъпил първият випуск. През 1983 г. е бил трансформиран във Висш педагогически институт и през 1995 г., с решение на Народното събрание, е обявен като самостоятелен университет – ЮЗУ "Неофит Рилски". Университетът има много добра оценка от акредитацията си като университет на държава-членка на ЕС.
Към момента в него има 26 професионални направления със съответните бакалавърски и магистърски програми с капацитет за обучение на 15 000 студенти. Реално студентите днес са 12 140, от които 10% са чужденци. Броят на докторантите е 146, като за сравнение през 2001 г. те са били 52. Академичният преподавателски състав е от над 1300 човека, като 520 от тях са на основен трудов договор. За сравнение със 1976 г., когато университетът е имал един учебен корпус – днес те са 11.


През последните години на територията на ЮЗУ са били изградени над двадесет научни центрове и лаборатории. А голямата гордост на проф. Георгиева е единственият в Европа "Университетски център по заекване", на който тя е създател и ръководител.
Проф. Георгиева продължи с идеите за развитие и оцеляване на университета в условията на тежка световна икономическа и финансова криза. В периода 2009-2010 г. на различни форуми на ЕС е приета стратегическата рамка и визия за висшето образование в Съюза, според която, европейското образователно пространство е изградено и всички насоки са към изграждане на научната инфраструктура. Това, според проф. Георгиева, означава, че България също трябва да има своя научна инфраструктура и ЮЗУ трябва да заеме една ниша в която той е уникален и специален.


Поздравителен адрес за "рождения ден" бе изпратен от председателя на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов (ректор на УНСС). А голямата изненада дойде по видеоконферентна връзка. Специални поздрави от САЩ изказа проф. Димитър Делийски, който е почетен професор на ЮЗУ и е единственият български учен от 1924 г., носител на световната награда за най-добро научно изследване в областта на говорната патология. Проф. Делийски пожела много успехи на ЮЗУ и направи аналогия с личния си опит, че 35 години е една чудесна възраст, когато хем си още млад и гъвкав, хем си зрял и годен за усилен растеж.


Впечатление направи, че на поканата не се отзоваха представители на държавната машина, които пряко (но то важи за всички) са свързани с прогреса на държавата чрез нивото на образованието. Но както свикнахме в демократичния преход – предизборното време е време разделно... На ниво местна политическа инициатива присъстваше кандидатът за кмет на Благоевград, издигнат от ГЕРБ г-н Атанас Камбитов. Част от неговата предизборна платформа е задълбочаване на сътрудничеството между общината в Благоевград и ЮЗУ, до идея да се работи за превръщане на града в Балкански образователен център. Взаимната изгода е повече от ясна – градът предоставя комфорт, разнообразие, култура и услуги на студентите, а пък те от своя страна – неговия поминък, доколкото средно на трима постоянни жители се пада по един студент. Нищо ново под слънцето – университетските градове, включително закачливо визираният Оксфорд, дължат икономическия си просперитет именно на търсещите знания млади хора.


Вчерашното събитие бе нещо като генерална репетиция на "големия купон", който предстои да се случи на 12 октомври в Благоевград със специални артистични програми от студенти и веселба до зори в култовия "Ален мак". Всички възпитаници на ЮЗУ бяха поканени на честването в аванс от ректора проф. Мирчев.

Източник:www.legalworld.bg

« Обратно към всички новини