Youtube Twitter Facebook

Новини

Българските футболни грандове Левски и ЦСКА трябва да си сътрудничат за построяването на нов национален стадион.

18.07.2011

Най-добрите футболни клубове на България в лицето на „Левски” и „ЦСКА” трябва да си сътрудничат, за да направят проекта за нов национален стадион в София изгоден, според президента на Атлантическият клуб в България Соломон Паси.

Паси, външен министър на Репубика България (2001г.-2005г.), сподели пред www.novinite.com (софийска новинарска агенция) идеята си за сътрудничество на футболните клубове „Левски” и „ЦСКА”, която много хора в България считат за революционна, след изминалата седмица, когато главният изпълнителен директор на холандския стадион „Амстердам арена” Henk Markerink посети София заедно с екип от експерти по покана на АКБ. Срещайки се с висши държавни служители той представи своя опит в ръководството на „Амстердам арена”

Българското правителство наскоро изясни намерението си да започне изграждането на нов национален стадион, тъй като сегашният „Васил Левски” се намира в претоварената централна част на града.

„Българското правителство и общество са позитивни, че стадион „Васил Левски”, заради своето устройство и местоположение, е по-скоро част от историята отколкото от бъдещето на град София. Имаме нужда от ново модерно съоръжение на подходящо място. След като правителството показа, че търси решение на този проблем, АКБ покани експертите на „Амстердам арена”, който е единственият доходоносен стадион от този вид в света, да дойдат в София и да презентират своето ноу-хау. От изключителна важност е подходът към подобен проект с отношение към неговата цялостна целесъобразност, а не само с неговата конструктивна такава.”, обясни Паси подчертавайки, че „Амстердам арена” има успешни проекти в ЮАР, Бразилия и други латиноамерикански страни.

Тъй като българското правителство подчерта, че при взимането на решението за строителство на нов национален стадион в София от голямо значение ще бъдат локацията и офертата, се очаква „Амстердам Арена” да се включи с предлагането на различни възможности.

„Амстердам арена” е много гъвкава организация, която може да участва в съдружие с различни играчи в областа – инвеститори, строителни фирми и хай-тек компании. „Участието на подобен хай-тек консорциум ще има голямо въздействие не само върху спорта, но и върху икономическото развитие на България” вярва Паси.

Той подчерта, че на  „Амстердам арена” годишно се провеждат около 90 мероприятия, и само около една трета от тях са футболни срещи. Според неговите думи, за да бъде икономически обоснован подобен проект, докато е обвързан с един или два футболни отбора, той трябва да бъде превърнат в икономически независим обект, така че неговата печалба да не бъде само за футболните клубове и инвестира в други дейности.

Паси казва, че вместо да се наливат пари от държавния бюджет в новия национален стадион на България, благодарение на техния опит, мениджмънт и контакти, и ако решат да се включат в това начинание „Амстердам арена” има потенциала да създаде финансов механизъм, който да мобилизира частните инвеститори.

„Може би най-добрата формула за новият национален стадион на България в по отношение на спорта и икономиката е да бъдат призовани двата най-популярни футболни клуба в България –„Левски София” и „ЦСКА София”, да си сътрудничат в името на националния напредък” сподели бившият външен министър.

На въпроса дали е възможно вечните врагове наистина да си сътрудничат, Паси отговаря, че ако Франция и Германия са успяли да създадат съвместна военна еденица, след като са воювали векове наред, и ако Русия и Германия сега могат заедно да отбелязват края на Втората световна война, значи и взаимодействието между двата футболни гранда също изглежда възможно.

„След като постигна сътрудничество между „Левски” и „ЦСКА”, може би ще се опитам да обединя нацията.” се пошегува президентът на АКБ, визирайки слуховете, че може да бъде номиниран за участие в президентските избори, които ще се проведат през есента на 2011г.

 

Източник: http://www.novinite.com/view_news.php?id=130324

« Обратно към всички новини