Youtube Twitter Facebook

Новини

Кръстиха аудитория в Алма Матер "Исак Паси"

29.09.2011

На специална церемония Софийският университет „Св. Климент Охридски” наименова една от своите лекторни зали на името на легендарния български философ Исак Паси. „Аудитория Исак Паси” е част от философския департамент, където проф.Паси е преподавал.

 

Решението на академичния съвет на Философския факултет е голямо изключение в политиката на институцията и се разглежда като признание за приносa на Исак Паси в образоването на поколения талантливи български студенти.

 

Един от най-уважаваните учени в България, философ и изследовател в сферата на естетиката проф. Исак Паси почина през август 2010г. на 82 годишна възраст.

 

Исак Паси, роден през 1928г. в Пловдив, е определян като легенда на философската наука в България. Като професор по естетика, философия и културологични изследвания той преподава във Философския факултет на Софийския унивеситет „Св.Климент Охридски” от 1957г., след като получава своята докторска степен до 1993г., когато напуска в знак на протест срещу спорен закон за декомунизацията.

 

Изследванията му изграждат образа на величие сред българските учени и интелектуалци. Определян е като една от последните „Ренесансови фигури” в България, заради широката си ерудиция и философска проницателност.

 

Исак Паси е автор на повече от 30 научни труда сред които „Трагичното”(1963г.), „Смешното”(1972г.), ”Естетиката на Кант”(1976г.), „Немска класическа естетика”(1982г.), „Метафората”(1983г.), „Фридрих Ницше”(1996г.), „Артур Шопенхауер”(1998г.), „Съвременна испанска философия”(1999г.), „Руски мислители”(2000г.), „Биография на духа”(2000г.). Неговите трудове прокарват нови пътища в българската философия.

 

Исак Паси също така е известен със своите есета и философски миниатюри сред които се отличават: „Философски литературни етюди”(1968г.), „Френски моралисти”(1978г.), „Есета”(1981г.), „Проблеми, хора, спомени”(1992г.) „Мислители и мисли”(1994г.), „Философски миниатюри и фрагменти”(2000г.), „Мотиви на човешкото поведение”(2002г.).

 

Наред с неговата начетеност, изследванията му придават важност на великата епоха на класическия немски идеализъм, пред-екзистенциализъм, руската мисъл и есето като жанр.

 

Не по-малко значителна е друга част от наследството оставено ни от проф. Паси - тази на представяне на голям брой философски текстове на българската общественост. Паси превежда и редактира повече от 80 тома произведения от философията и естетиката датиращи от Античността до 20-ти век.

 

Паси е жизнена и активна фигура в българските академични среди дори и в своите късни години. Незабравим учител, неговите лекции привличат буквално стотици хора от различни университетски среди.

 

Проф. Исак Паси е баща на Соломон Паси – Министър на външните работи на Република България (2001-2005г.).

« Обратно към всички новини