Youtube Twitter Facebook

Новини

Атлантическият клуб в България покани Илия Лингорски за свой Главен икономист

02.11.2020

Атлантическият клуб в България покани Илия Лингорски за свой Главен икономист

Това е изцяло нова позиция, създадена да посрещне предизвикателствата от пандемията COVID-19 в ЕС и НАТО

 

2 ноември 2020 г., София – Икономистът и бивш зам.-министър на финансите (2003-2005) Илия Лингорски бе избран за Главен икономист на Атлантическия клуб в България (АКБ).

Организацията разкрива тази нова позиция както заради предизвикателства от пандемията COVID-19, така и заради перспективите, които инициативата Три морета предлага за ускоряване на икономическото развитие в Източна Европа през българското председателство на инициативата.

Главният икономист на АКБ ще изследва възможностите, които създават за страната ни ключови европейски проекти, сред които Зелената сделка, Дигиталното десетилетие на Европа, планът за възстановяване и развитие на Европа и европейските икономики Next Generation EU, както и Три морета в духа на Blue Dot Network. Специално внимание АКБ ще фокусира върху българския проект ABC+De (www.LargeInfraProjects.eu), който има потенциала на План Маршал за пост-Ковид възстановяване на Европа.

По повод новото назначение в АКБ Президентът д-р Соломон Паси каза:

Атлантическата харта, ООН и Планът Маршал изникнаха от пепелищата на Втората световна война, за да възстановят и умиротворят Европа и света. Така и днешната пандемия трябва да катализира спасителните smart решения и будителски политики, каквито Атлантическият клуб ражда вече 3 десетилетия. Нуждаем се от опита и визията на хора като Илия Лингорски, които да съчетаят устойчивата политика и гъвкавата икономиката в едно морално цяло.“

Илия Лингорски притежава повече от 25-годишен опит в публичния и частния финансов сектор, както и в академичната област. Бил е подуправител за България на МВФ, председател на Надзорния съвет, а от 2017 г. е Главен икономист на Българската банка за развитие. Бил е настоятел, а сега е член на УС на Американския университет в България. Повече информация за професионалния му път може да откриете тук.

Лингорски инициира създаването и на Българския сити клуб в Лондон с председател Княз Кирил Преславски и е съосновател и първи президент на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

***

За Атлантическия клуб в България

АКБ отбелязва през 2021 г. своята 30-годишнина като част от неправителствения клъстер Атлантическа Дигитална Мрежа: www.adn.bg/, предлагащ иновативни решения за Европа и света.  Най-пресният пример е Здравен Щит Европа — стратегия за глобална редукция на риска от нова Ковидо-подобна пандемия (https://bit.ly/3jA4Scx), чиито идеи бяха приети от България и Европа.

В историята на Европа Атлантическият клуб е единствената атлантическа организация, оперирала на територията на Варшавския договор. Тя направи България първата извън НАТО членка на Атлантическата асоциация и катализира членствата на страната в НАТО и ЕС.

За повече информация, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc.

на press@m3bg.com

« Обратно към всички новини