Youtube Twitter Facebook

Новини

България прокарва в ЕС петата европейска свобода и най-новото човешко право: Универсален достъп до WiFi-Internet

31.05.2017

България прокарва в ЕС

Петата европейска свобода + най-новото човешко право:

Универсален достъп до WiFi-Internet

Шест години след отвореното писмо на д-р Соломон и Гергана Паси от 20 юни 2011 до Европейската Комисия и пилотната им статия във вестник „24 часа“, с които те лансират пан-европейски проект за универсален WiFi интернет достъп, българският замисъл се превърна в европейско решение! В писмото си Паси заявяват: „Достъпът до Интернет трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС, заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали, услуги“ и  "едно от основните човешки права…“ на нашето време.

На 29 май 2017 евроинституциите (Комисия, Парламент, Съвет) се споразумяха за  финансиране и реализация на политиката #WiFi4EU с първоначален бюджет от 120 млн. €, които ще обхващат 6-8000 общини от всички държави-членки. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че „WiFi4EU ще прокара до 2020 свободен безжичен достъп до интернет в основните центрове на обществения живот в европейските населени места“. Местните власти, желаещи да осигурят Wi-Fi в райони, където все още не съществува подобна публична или частна услуга, ще могат да кандидатстват за финансиране чрез прост и небюрократичен процес.

По повод #WiFi4EU генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова прави нарочно изявление, в което казва: „Приветствам инициативата като важна стъпка към увеличаване на дигиталния достъп на всички жени и мъже в Европа. Тя е особено важна за преодоляване на дигиталните разделения, за жените, за селските райони, и гаранция, че дигиталната революция е революция на развитието за всички нас“.

Предишната инициатива на екипа Паси - единното USB зарядно за GSM в ЕС - беше реализирана между 2008 и 2014, за което европейският министър Гергана Паси беше отличена от президента Никола Саркози с Ордена на Почетния легион и избрана за национален дигитален шампион. Тя и Соломон, с усилията на вдъхновяващия им екип от Атлантическата дигитална мрежа, реализираха и редица пионерски Free WiFi акции, демонстрирали ефективността на тази политика. Имаше и провали, като този на Соломон през 2013, базирал предизборната си кампания в Пловдив на free WiFi.

По повод #WiFi4EU Соломон и Гергана заявиха: "Удовлетворени сме, че България роди поредна напредничава европейска дигитална политика и че единният ЕС е по-ефективен от отделно взети държави и правителства. WiFi4EU ще доближи периферните общини до столиците, ще засили социалната инклузивност и чрез технологиите ще консолидира Европа. Оптимисти сме за синергията с бъдещия еврокомисар Мария Габриел, чрез чийто дигитален ресор #WiFi4EU може да се разгърне в пан-европейски мащаб. Вярваме, че този проект има глобален заряд, който да бъде прокаран по света, както беше подчертано от генералния директор на ЮНЕСКО.

2 юни, 2017 / 18:00

 

--------------

За повече информация:

Оригинал на прессъобщението: На български език

Отворено писмо на Соломон и Гергана Паси до Европейската комисия от 20 юни 2011: На английски език

Отговор от Европейската комисия на отвореното писмо: На английски език

Материал в "24 часа" от 21 юни 2011: На български и английски език

Факсимиле на материал в "24 часа" от 31 май 2017: Част 1, 2 и 3

Новина на сайта на Европейската комисия: На български и английски език

Прессъобщение: Преговарящите от ЕС се споразумяха за инициативата WiFi4EU

24 часа, 3 юни 2017 г., Поздравително писмо на Ирина Бокова до Соломон и Гергана Паси за ролята им в инициативата WiFi4EU: На български език

"Цяла Европа безплатен WiFi рай!" на страниците на книгата "Соломон Паси: Извън протокола"

« Обратно към всички новини