Youtube Twitter Facebook

Новини

Размишления за 9 май 2016

09.05.2016

9 май е.

Ден на края на Войната, Ден на Победата, Ден на Шуман, Ден на Европа, Ден на Съвета на Европа, Ден на Европейския Съюз…

Днес е ден на ПанЕвропейците. Техен родоначалник у нас е проф. Иван Шишманов, чиято визия е на близо век.

Разните гледни точки към 9 май не го правят по-малък, а по-голям ден. Както и да го наречеш или не, той става още по-голям.

9 май 1945 направи възможен американския План Маршал – най-щедрото безкористно дарение в историята на човечеството, родило и самия ЕС, и ОИСР, и консолидирал Запада като политически субект. По-младите европейци не помнят, че единството и просперитета на Европа се спонсорираха от САЩ. Догодина Планът Маршал става на 70 години. А ген. Джордж Маршал остана единственият военен, получавал Нобелова награда за мир.

Берлинската стена опита да раздели 9 май на две. Затова нейното падане бе предизвестено. И България успя да постигне в 21 век цели две от общо петте си национални каузи, реализирани след Априлското въстание: Освобождение, Съединение, Независимост, НАТО, ЕС.

Но сега България е на тъжния кръстопът на безпътицата. Нямаме държавна посока, нямаме национална цел… Решаващите не виждат, а виждащите не решават. Но и Древна Гърция е минала през такъв период, когато Платон е апелирал държавниците да станат философи, а философите – държавници.

Днес упованието ни идва от фундамента под краката ни – принадлежността към ЕС и НАТО. Затова да мислим позитивно: идеите в Европа – както никога преди – са по-силни от правителствата, гражданското общество е над цензурата върху словото, докато Интернет, Фейсбук и Туитър правят човека глобален и властелин на властта. Ще дойдат и новите лидери!

9 май: Да живее гоб@лната е-демокрация!

@PassySolomon

www.Atlantic-Club.org

www.ADN.bg

www.PanEuropa.bg

« Обратно към всички новини