Youtube Twitter Facebook

Новини

Атлантическият Клуб в България честити Гергьовден, Ден на храбростта и празник на българската армия с послание към Варшавския съмит на НАТО

06.05.2016

Атлантическият Клуб в България

честити Гергьовден, Ден на храбростта и празник на българската армия!

С послание към ВАРШАВСКИЯ СЪМИТ НА НАТО:

ЗА ПРИСЪСТВИЕТО НА НАТО В ЧЕРНО МОРЕ

И

МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ

Първата публична лекция на посланика на САЩ в България Ерик Рубин, международната конференция "Настоящите предизвикателства за сигурността в Черноморския регион", подкрепена от НАТО и речта на заместник-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу през април пред Атлантическия Клуб в България дадоха индикации за свеж заряд в отношенията на България с НАТО и САЩ.

Потвърждава се изводът на Атлантическият Клуб, че те трябва да еволюират, редом с другото, до общосъюзническа военноморска база по нашия бряг като стабилизиращ фактор за разклатения мир в региона, при спазване на международните договорености за Черно море. Тази база обаче няма да замества, а напротив - ще изисква неотложната модернизация на въоръжените ни сили, и ВМС в частност.

През 1999, пак Атлантическият Клуб алармира за необходимостта от изграждане на първите българо-американски военни бази, станали факт 7 години по-късно. Но днес имаме нов неотложен отбранителен приоритет. Той е в синхрон с необходимостта от модернизация на българските въоръжени сили, в светлината на настъпилите след 2008 промени в средата за сигурност в региона.

Вярваме, че Варшавският съмит на НАТО ще отчете тези реалности и ще даде зелена светлина за укрепване на съюзническата инфраструктура в Черноморския басейн и в българската акватория в частност, на основата на ангажимента за модернизиране на военноморските ни сили. Важен съпътстващ ефект от този процес ще е шансът за развитие на индустриалния капацитет на страната ни.

Диалогът НАТО-Русия е ключ към световния мир, но ефективният баланс в него ще бъде намерен само ако НАТО е достатъчно силна и оборудвана в граничните с Русия региони, включително и Черно море. България със своите модернизирани ВМС се очаква да даде енергичния си принос в това неизбежно развитие.

Атлантическият Клуб в България

www.Atlantic-Club.org

6 май, 2016

Гергьовден

« Обратно към всички новини