Youtube Twitter Facebook

Новини

In Memoriam: Желю Желев

30.01.2015

Д-р Желю Желев е вдъхновител, лидер и обединител на българската опозиция до избирането му за президент през 1990. Енергичните му усилия през 70-те и 80-те години на ХХ век и през президентския му мандат (1990-1997) бяха решаващи за необратимото превръщане на България в демокрация, членка на НАТО и ЕС.

Д-р Желев беше сред инициаторите на разпускането на Варшавския договор и лично подписа Протокола за неговото прекратяване в Прага през 1991. Президентът д-р Желев беше ключов фактор за съюзяването на България с коалицията, освободила Кувейт от окупацията на Саддам и първият български държавен глава, поканен в Белия дом от американски президент, с което трасира пътя на България към НАТО.

Д-р Желев, редом с колегите му Лех Валенса и Вацлав Хавел, е сред ключовите фигури, оформили физиономията на Нова Европа след падането на Берлинската стена.

Д-р Желю Желев беше първият президент от Югоизточна Европа, който призна независимостта на Македония и останалите държави, отделили се от разпадналата се Югославия, с което ускори международното признаване на тези държави и стабилизирането на региона. Той беше сред най-прозорливите регионални лидери, апелирал още в началото на 90-те години за своевременната намеса на НАТО в умиротворяването наЗападните Балкани. Воден от трайния си ангажимент към региона, д-р Желев създаде и ръководи до днес Балканския политически клуб, дал интелектуален стимул за глобализацията на Балканите.

Д-р Желев беше стожер на борбата за човешките права не само в България и на Балканите, но и по света. Той посрещна XIV Далай Лама на Тибет по време на неговото първо и единствено посещение в България през октомври 1991.

През 1990 д-р Желев формулира в 6 думи магистралния възглед за развитието на страната ни, напълно валиден и до днес: "България – член на всички европейски структури" и стана неин ключов изпълнител.

Президентът Желев е член-основател на Атлантическият клуб в България и член на неговия Почетен борд от първия му ден, както и редовен спикер пред форуми на Клуба. Последната паметна среща на д-р Желев с Атлантическият клуб беше на Общото събрание на Клуба на 19 декември 2014 г, където той сподели свои нови идеи за развитието на страната ни и Европа.

Д-р Желю Желев остана в следвоенната европейска история като един от нейните най-ярки български съавтори.

30 януари 2015

Атлантическият клуб в България

« Обратно към всички новини