Youtube Twitter Facebook

Новини

Соломон и Гергана Паси са наградени с наградата „Достоен Българин”

08.04.2011

Трима души бяха отличени днес като достойни българи. Златен ритон получи служителка от тел. 112, която предотврати самоубийството на жена. Другият златен ритон си спечелиха Гергана и Соломон Паси с идеята за единното зарядно устройство. Инициативата на вестник 24 часа, в която БНТ е медиен партньор, се провежда за 10-ти пореден път.

35 истории за обикновени хора, извършили необикновени дела. Проявили щедрост и милосърдие, помогнали в нужда, спасили живот, подкрепяли значими обществени каузи, без колебание и без да чакат отплата, получиха днес заслужено признание.

Статуетките за най-достойните тази година за първи път бяха 2. Единият златен ритон получи от премиера Бойко Борисов Антоанета Иванова.

Като служител на спешния телефон 112 тя успява да задържи на линия и по този начин да спаси живота на жена, която се готви да скочи от 8-ия етаж на сграда, защото станала жертва на имотна измама.

Идеята на Гергана и Соломон Паси за единното зарядно устройство за мобилните телефони, което до края на годината ще се прилага във всички страни от Евросъюза, ги направи носители на другата голяма награда.

Освен улеснение за потребителите тази идея има и огромен световен потенциал в опазването на околната среда, каза Соломон Паси, и си пожела:

Соломон Паси:

- Бих искал един ден България да стане говорител на Евросъюза за климатичните промени, а премиерът Борисов да получи от Барозу наградата "Достойна България".

Самият Борисов пък каза, че наред с признанието му за благородните дела на всички отличени, неговата лична награда е за семейството от Велико Търново, дарило органите на починалия си син и спасило по този начин три живота.

Соломон Паси:

- Поклон до земята от мен на това семейство, на тези хора, и моля ви и медиите, които сте тука, транслирайте го това до съзнанието на хората. Защото след смъртта може да има живот и в случая за много хора.

България е на последно място по дарени за трансплантация органи, подчерта премиерът, и даде идеята за хора, които въпреки личната си скръб се съгласяват на това, да има отделни награди.

За разработването на значими социални теми като донорството на органи и трансплантациите, дарителските фондове, насилието над деца в семейството бе отличена и водещата на Референдум Добрина Чешмеджиева.

« Обратно към всички новини