Youtube Twitter Facebook

Новини

Почина Виктор Куликов, последният командващ Варшавския договор

30.05.2013

В Москва на 91 г. почина прочутият съветски военачалник Виктор Куликов. Той бе един от тримата последни останали живи руски маршали, преминал целия път от обикновен войник, сражавал се за Червената армия през Втората световна война, до най-висш военачалник.

Командвал е всякакви подразделения в Съветската армия, включително групата съветски войски в Германия, бил е първи зам.-министър на отбраната и един от главните военни експерти на съветското политическо ръководство. Цели 12 г. - от 1977 до 1989 г., бе главнокомандващ силите на Варшавския договор. През последните години бе член на Висшия съвет на пропутинската партия "Единна Русия". Познат е като стратег, който не робува на идеологически догми, професионален военен с прагматично и реалистично мислене.

През юни 1995 г. маршал Виктор Куликов гостува в България по покана на президента на Атлантическия клуб Соломон Паси. В Централния военен клуб той изнесе голяма лекция пред членове и симпатизанти на клуба. Основната теза на маршала бе, че достойните противници трябва да се уважават.

По време на визитата си маршалът посети бившия Първи Тодор Живков, който се намираше под домашен арест в Бояна. Там първи го посрещна бодигардът на Живков - Бойко Борисов.

---

Източник: http://www.24chasa.bg/

« Обратно към всички новини