Youtube Twitter Facebook

Новини

Соломон Паси, "пророкът" на град Пловдив

04.05.2013

Новата банкнота от 5 евро с надпис и на кирилица от днес е в обръщение. На банкнотата за първи път е изписано на кирилица наименованието на единната валута „евро”, както и съкращението „ЕЦБ” (Европейска централна банка).
Щастливата развръзка за изписването на ЕВРО е предсказана още през април 2002 г. от Соломон Паси. Тогава, по времето на кабинета Сакскобургготски, се затваря главата от преговорите с ЕС „Икономически и валутен съюз", с която става ясно, че България ще членува в еврозоната. Паси пророкува: „Българският език ще се превърне в официален език на Европейския съюз. Все пак смятам, че това е едно постижение, с което трябва да се поздравим. Нещо повече - в момента, в който България влезе в Европейския съюз, на банкнотите евро редом с латинския и гръцкия надпис ще се появи вече надписът на български. Това ще бъде третият език, на който ще има надпис върху банкнотите на Европейския съюз." Тези предвиждания на Соломон Паси тогава са посрещнати от медии и политици с хумор и дори с насмешка. 
„Изключително съм щастлив, че това става факт точно днес, на Велики Четвъртък, когато Атлантическият клуб в България празнува своя рожден ден” - коментира Соломон Паси.

« Обратно към всички новини