Youtube Twitter Facebook

Новини

Коалиция "Център - Свобода и достойнство" организира дискусия на тема "Eтническа и религиозна толерантност"

29.04.2013

Соломон Паси, водач на листата за 16 МИР на Коалиция "Център - Свобода и достойнство" и евродепутатът Станимир Илчев участваха в дискусия за етническата и религиозна толерантност в Пловдив. На форума присъстваха и Кемал Тинев, водач на листата на коалицията за Пловдив-област и Пазарджик и представители на  арменската, ромската и еврейската общности в града.

Нашата конституция не съдържа текстове, изрично разграничаващи националните малцинства, както и текстове  насърчаващи политика към национално мнозинство, каза в словото си Илчев. По думите му това е предимство, защото в обратния случай след това идват религиозните и езиковите малцинства, които също ще претендират за признаване. Диалогът между отделните етноси би бил добър, когато всеки уважава достойнството, религията и бита на другия, допълни евродепутатът.

Соломон Паси подчерта, че няма по-пъстра по отношение на етносите от листата на Коалиция "Център - Свобода и достойнство". Според него етническия модел в България е спокоен и единственото, който може да го разруши, това са политически сили, които желаят той да бъде разрушен, коментира Паси. От тази гледна точка порочният кръг, който раждат ДПС и "Атака", им помага да са стабилни в парламента, добави Паси и подчерта, че това не помага на страната да върви напред. Моделът на Коалиция "Център - Свобода и достойнство" е етническото равноправие, в което всеки един етнос се чувства защитен, допълни Соломон Паси.

Дима Шопова, БТА

---

Източник: http://www.bta.bg/

« Обратно към всички новини