Youtube Twitter Facebook

Новини

БИВШИЯТ МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ СОЛОМОН ПАСИ: ОТНОСНО ЛИБИЯ, БЪЛГАРИЯ ИЗПУСКА ШАНСА ЗА СТРАТЕГИЧЕСКА БЛИЗОСТ С ФРАНЦИЯ

20.03.2011

България трябва да бъде много по-дейна в хода на сегашната криза с режима на либийския диктатор Муамар Кадафи, за да може да изгради нови стратегически взаимоотношения. Това каза бившият министър на външните работи на България Соломон Паси.

Паси каза пред Novinite.com, че е нужно по-активно участие от страна на България в операция „Одисея Зора
“, която има за цел да установи забрана на полетите над Либия, както и налагането на санкции от Съвета за сигурност на ОН. Това само би било от полза за България. В момента в операцията участват няколко западни държави, а някои арабски страни се очаква да се присъединят скоро.

„България е много по-плаха в настоящата военна операция, отколкото беше по време на войните в Ирак през 2003 и Косово през 1999. България може да си позволи да бъде много по-активна, тъй като не съществуват пречките отпреди 8–9 години, свързани с приемането й в ЕС и НАТО. През 2002–2003, благодарение на ролята на България на непостоянен член на Съветът за сигурността на ОН, успяхме да създадем стабилни взаимоотношения със САЩ и това повлия много върху приемането ни в НАТО през 2004. Това от своя страна подпомогна приемането ни в ЕС през 2007. Също даде ход на общи проекти с американските военни сили върху българска земя и привлече нови инвестиции. Не виждам причина България да не използва настоящата ситуация, за да установи подобно партньорство с Франция дори извън рамките на НАТО и ЕС“, заяви Соломон Паси, наблягайки върху водаческата роля на Франция и френския президент Никола Саркози в хода на кризата в Либия.

Соломон Паси, министър на външните работи на България през 2001–2005, който също е бил и председател на ОССЕ през 2004, понастоящем е президент на Атлантическия Клуб в България. Той беше един от първите международни гласове, който призова НАТО да се намеси в Либия, по-конкретно в налагането на зона без полети, близо месец преди Съветът по сигурността на ООН да одобри мярката.

В своя коментар на операция „Одисея Зора“ в Либия Паси контрастира плахостта на България с нейната роля в предишни военни операции – не само американската инвазия на Ирак през 2003 и бомбардировките на НАТО над режима на Милошевич в Сърбия през 1999, но и нейната подкрепа за операцията срещу режима на Саддам Хюсеин в Кувейт и Ирак през 1991.

„През 1990–1991, под водачеството на президента Желю Желев и Великото народно събрание (в което Соломон Паси е членувал – бел.ред.), България – все още членка на Варшавския договор – взе решение да участва в международната коалиция срещу Саддам Хюсеин. Имаше известен дебат над това в София, но в крайна сметка това беше преломен момент за българската външна политика. Властта в България трябва да се свърже с френския президент Николас Саркози, да обяви готовността си да помогне на Франция и да го попита от каква помощ има нужда. Саркози знае с какви ресурси разполага България и няма да иска невъзможното от нас. В момента България страда от липса на доверие от страна на ЕС и западните й партньори“, каза още той.

В по-общ план, сравнявайки настоящата военна операция в Либия с американската инвазия в Ирак през 2003, той отбеляза няколко съществени разлики. Първо, под водачеството на Саркози Франция сега е успяла да стане лидер, мобилизирайки международната общност и общественото мнение, за да се намеси в кризата в Либия. Второ, президентът Обама е успял да превърне САЩ в по-мъдра сила в контекста на многостранните международни инициативи.

Относно нерешителността на Германия да вземе участие в Либия, Паси обясни, че немската позиция е разбираема и въпреки че общественото мнение все още не е преодоляло Втората световна война, немското правителство е верен член на НАТО и ЕС и е обявило, че ще увеличи присъствието си в Афганистан, за да могат съюзниците й да се съсредоточат върху Либия.

Паси допълни, че фактът, че настоящата военна операция срещу Муамар Кадафи е водена от Съвета по сигурността на ООН, представлява тласък за международната й легитимност, подобно на операцията срещу Саддам Хюсеин през 1991, която била призната за напълно справедлива от световната общност. Соломон Паси посочи, че основни бивши „несъюзни“ държави, както и всички държави членки на BRICS, всички от които са членове на Съвета за Сигурност на ООН, са решили да не се противопоставят на военната интервенция.

Д-р Паси смята, че режимът на Муамар Кадафи определено не е по-силен от този на други диктатори като Хюсеин и Милошевич и може да се очаква скорошният му разпад.

Относно самите военни дейности, бившият външен министър каза, че Франция и Великобритания могат да привличат военни технологии от ЕС, което ще помогне на Европейския съюз да постигне мечтата да бъде световна сила.

« Обратно към всички новини